Venedig

Veneto ligger i nordöstra Italien. Huvudstaden är Venedig. Här görs bland annat de kända vinerna Soave, Bardolino, Amarone och Valpolicella. Regionen har för närvarande två DOCG-vin, nämligen det söta Recioto di Soave och det torra röda Bardolino-vinet.

Valpolicella framställs av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Ju mer Corvina desto mer karaktär. Amarone är passitoviner som får jäsa ut och därmed blir torra och alkoholstarka. Amarone görs delvis eller helt på torkade druvor (speciellt utvalda klasar) som ibland får angripas av ädelröta. Det ger kraftiga, mustiga viner med toner av torkad frukt och körsbärskärnor i smaken. Amaronevinerna får inte understiga 14 % i alkoholhalt och måste lagras minst 3 år på ekfat före försäljning. Resterna (draven) efter amaroneframställningen används en andra gång genom att man blandar den i "vanlig" Valpolicella och låter det jäsa en andra gång. Denna metod kallas Ripasso.

I bergen norr om Treviso produceras Prosecco, som är ett vitt friskt mousserander vin gjort på charmat-metoden och som förekommer både som sött vin och torrt vin. Prosecco görs på druvan som numer heter Glera. Tidigare hette både druvan och vinet Prosecco.