cantina Sparapani Frati Bianchi

I hjärtat av Marche i Copramontana startade Settimo Sparapani, Cantina Sparapani Frati Bianci 1985. Driven av sin passion för vinet och traditionerna i dess spår strävar han efter excellens både i vingården och vineriet. Med moder teknik och noggrannhet skapar han fantastiska viner med personlighet och kvalité som främsta kännetecken. Devisen är ”kvalité utan kompromisser".

Sparapani äger 12 hektar vingårdar i Cupramontana där Verdicchio har sina äldsta rötter och erbjuder sin generösaste frukt, mångsidighet och komplexitet. Det är utelsutande i regionen Marche som Verdicchio trivs och odlas och det är här man sedan 1400-talet producerar friska samt mer strukturerade viner med längre livslängd. Samma druva kan användas för att producera mousserande viner, både med Méthode Classique och Charmat, alltid av hög kvalitet. Sparapanis vingårdar ligger högt och förhållandevis svalt och gynnas av ett perfekt mikroklimat och en särskilt gynnsam terroir. Utöver dessa naturliga förutsättningar, är allt, från arbetet i vingården till den färdiga produkten på flaska en process med konstant vetenskaplig kontroll. Perfekt druvmognad och noggrann selektering av druvorna tillsammans med manuell skörd garanterar läckra lagringsdugliga viner med smakrikedom och mycket karaktär.

Il Priore Verdicchio Castelli di Jesi


Vinet: Härlig intensiv och komplex doft av persika, aprikos och vita blommor. I munnen är vinet behagligt strukturerat med citrustoner som är friska men samtidigt behagligt avrundade. Lång fin eftersmak med mandeltoner och mineralitet.

100% Verdicchio

Passar till: Fisk och skaldjur. Gärna grillade med ex. limeaioli.

Drick nu och 3-4 år framöver.

75cl

Donna Cloe Verdicchio Castelli di Jesi


Vinet: Detta superläckra vin bjuder på härliga dofter av rosmarin, lagerblad och eukalyptus tillsammans med toner av torkad frukt, mandel, hasselnöt, kanderad citrus och försiktiga inslag av vanilj. Smaken är livlig och kraftfull med uttalade toner av aprikos, följt av en touch av lakritsrot och en gnutta strävhet som härstammar från 15 månaders lagring på de väl använda stora ekliggarna om 1000 liter.

100% Verdicchio

Passar till: Lagrade ostar, grillat ljust kött eller lagrade italienska charkuterier.

Redan gott men blir bättre de närmaste åren. Drick 10 år till.

75cl

Le Terre


Vinet: Detta vin har en intensiv och fruktig doft med inslag av mogna körsbär, moreller och plommon med en lätt kryddig touch. Smaken är härligt balanserad och harmonisk med fina och silkiga tanniner. Vinets fyllighet och rika koncentration uppfyller gommen med frisk strukturerad elegans. Lång behaglig eftersmak av fräsch mogen frukt.

70% Montepulciano, 30% Sangiovese

Passar till: Italienska charkuterier, grillat kött med ugnsbakade körsbärstomater och rosmarinpotatis.

Drick nu och 5-6 år framöver.

75cl