Särtshöga Vingård, som passionerat drivs av Anna och Niclas Albinsson är en av världens nordligaste vingårdar. Trots det, är klimatet och platsen väldigt väl anpassad för vin och fruktodling. Druvan är Solaris och den gröna druva som visat bäst resultat i Sverige de senaste åren. Den ger friska viner med toner av citrus, mogen frukt och grönt gräs. Den lämpar sig ypperligt för torra mousserande viner. Särtshöga Vingård ligger mitt på Östgötaslätten med skydd av Omberg och Vättern i väster. Den kalkrika jorden ger ett friskt och mineralrikt vin. Odlingen sköts helt utan bekämpningsmedel med idén Sustainable Winegrowing som grundtanke. Stallgödsel från gårdens djur återanvänds i odlingen för att skapa så bred artrikedom av insekter och all ogräsbekämpning sker mekaniskt. Förutom vin så odlas även äpplen för att producera dryck av. Utvalda sorter av äpplen har planterats för att ge en frisk och syrlig Mousserande Cider och ett Apple Ice Wine med en balanserad sötma och syra.

Särtshöga äppelcider 369


Cidern: Frisk lätt och helt torr mousserande cider som tillverkats enlig traditionell metod (chapagnemetoden) och lagrats 12 månader på sin jästfällning. Färgen är ljust gul och doften känns torr med självklara inslag av moget äpple. Smak av gröna äpplen, brödiga toner och stenig mineralitet. En aning beska från skalet som ger fin struktur och karaktär. Cidern är en Extra Brut med "Non Dousage"

60% Cox Orange, 40% Katja

Passar till: Gärna som aperitif. Cider passar förträffligt till husmanskost och svenska traditionell smaker. Gärna rökt och rotfrukter. Passar även bra till kittostar eller till den underbara färskosten Brillat Savarin.

Ung och frisk nu. Kan sparas 2-3 år

75 cl

Särtshöga Apple Ice wine 2015


Vinet: Ett friskt Dessertvin med gyllengul färg packad med frisk syra och balanserad sötma. Finstämda smaker av moget äpple, karamell och kola. Rik doft av moget äpple. En spännande och mycket unik produkt.

34% Elstar, 33% Elise, 33% Cox Orange

Passar till: Att njuta som det är eller till friska desserter på frukt. Varför inte äppelpaj gjord på syrliga äpplen med god hemgjord vaniljglass.

Ung och frisk nu kan sparas 5 år eller mer.

37,5 cl