Champagne R.H.Coutier

Champagne R.H.Coutier

Champagne R.H.Coutier ligger i Grand Cru byn Ambonnay, en av de vinproducerande toppbyarna i Montagne de Reims. Familjen Coutier har funnits i Ambonnay sedan 1619. René Coutier, gift med dottern till Ambonnays f.d borgmästar, Nathalie Beaufort, driver idag denna egendom om 9 Ha vingårdar. Intressant att nämna är att trots att Ambonnay generellt betraktas som en Pinot Noir by är Coutiers vingårdar planterade med 1/3 Chardonnay och 2/3 Pinot Noir. Faktiskt var det Renés pappa som 1946 var den förste som planterade Chardonnay i Ambonnay. Något som fallit väldigt väl ut och Chardonnaydruvorna från Grand Cru byn Ambonnay är nu lika väl ansedda som Pinot Noirdruvorna. När man kommer till Ambonnay märker man att vingårdarnas exponering skiftar till att bli helt och hållet sydliga vilket ger ett något varmare mikroklimat. Jorden innehåller också något mer lera och lite mindre limestone än vad som är typiskt för regionen vilket ger en vinstil som är något rikare. Coutier förlitar sig helt på Ambonnays fruktrikedom. Coutier är i alla hänseenden en liten egendom och producerar ca 35000 flaskor / år.

Coutiers husstil utmärks av Renés vinifiering och vinkällarteknik där han strävar efter ett giftermål mellan Ambonnays traditionella smakrikedom och den rena och fräscha stil som Monsieur Coutier så gärna framhäver. Med hänsyn till detta genomgår bara 50% av grundvinet malolaktisk jäsning eftersom René anser att det perfekt balanserar rondör och fräschör i den färdiga produkten. Med undantag för Cuvée Henri III jäser eller lagras inga av Coutiers viner på fat. 40% av skörden säljs fortfarande till kooperativ och andra hus. De egna vinerna domineras därför, i större utsträckning än vad som är vanligt i Ambonnay, av Chardonnay.

Champagne huset Coutier är ett av de finaste i Ambonnay och är en fantastisk introduktion till det magiska grand cru-bubblet i hjärtat av Montagne de Reims.