Champagne R.H.Coutier 


Champagne R.H.Coutier ligger i Grand Cru byn Ambonnay, en av de vinproducerande toppbyarna i Montagne de Reims. Familjen Coutier har funnits i Ambonnay sedan 1619. René Coutier, gift med dottern till Ambonnays f.d borgmästar, Nathalie Beaufort, driver idag denna egendom om 9 Ha vingårdar. Intressant att nämna är att trots att Ambonnay generellt betraktas som en Pinot Noir by är Coutiers vingårdar planterade med 1/3 Chardonnay och 2/3 Pinot Noir. Faktiskt var det Renés pappa som 1946 var den förste som planterade Chardonnay i Ambonnay. Något som fallit väldigt väl ut och Chardonnaydruvorna från Grand Cru byn Ambonnay är nu lika väl ansedda som Pinot Noirdruvorna. När man kommer till Ambonnay märker man att vingårdarnas exponering skiftar till att bli helt och hållet sydliga vilket ger ett något varmare mikroklimat. Jorden innehåller också något mer lera och lite mindre limestone än vad som är typiskt för regionen vilket ger en vinstil som är något rikare. Coutier förlitar sig helt på Ambonnays fruktrikedom. Coutier är i alla hänseenden en liten egendom och producerar ca 35000 flaskor / år.

Coutiers husstil utmärks av Renés vinifiering och vinkällarteknik där han strävar efter ett giftermål mellan Ambonnays traditionella smakrikedom och den rena och fräscha stil som Monsieur Coutier så gärna framhäver. Med hänsyn till detta genomgår bara 50% av grundvinet malolaktisk jäsning eftersom René anser att det perfekt balanserar rondör och fräschör i den färdiga produkten. Med undantag för Cuvée Henri III jäser eller lagras inga av Coutiers viner på fat. 40% av skörden säljs fortfarande till kooperativ och andra hus. De egna vinerna domineras därför, i större utsträckning än vad som är vanligt i Ambonnay, av Chardonnay.

Champagne huset Coutier är ett av de finaste i Ambonnay och är en fantastisk introduktion till det magiska grand cru-bubblet i hjärtat av Montagne de Reims.

Rosé Brut Grand Cru


Vinet: Ren, flirtig och krämig mousse med en aning brödighet. Delikat, fruktig och smakrik med en blommig touch och toner av röda bär såsom jordgubb, hallon och körsbär. Imponerande små bubblor.

50% Chardonnay, 37% Pinot Noir, 13% Ambonnay Rouge (PN)

Passar till: Som aperitif eller till lätta rätter av fisk, fågelskaldjur eller rökt lax.

Drick nu men spara gärna 10-15 år.

75cl

Tradition Brut Grand Cru


Vinet: Ren, flirtig och krämig doft med en aning brödighet. Generös, mjuk, fruktig och komplex smak med fin mousse. Välbalanserat med toner av citrus och grapefrukt. Imponerande små bubblor och lång krispig avslutning.

70% Pinot Noir, 30% Chardonnay

Passar till: Som aperitif eller till lätta rätter av fisk, fågel, skaldjur eller rökt lax.

De Pinot Noir dominerade champagnerna från Coutier är utmärkta till smördegsrullar med champinjonröra eller ugnsstekta mozarellafyllda tigerräkor inlindade i bacon. Smaskens.

Drick nu men spara gärna 10-15 år.

37,5cl - 75cl - Magnum - Jeroboam

Blanc de Blancs


Vinet: En frisk, lätt och elegant grand cru champagne gjord på 100% Chardonnay. Härlig delikat och krämig mousse ackompangnerar den livliga fruktigheten och de behagliga citrustoner. Lång eftersmak med tydlig mineralitet som namnet utlovar.

100% Chardonnay

Passar till: Servera gärna som aperitif eller till skaldjur eller rökt lax.

En årgångslös champagne som kan drickas nu men som bara blir godare och godare om ni väntar. Kan lätt sparas 10-15 år.

75cl

Millesime Brut Grand Cru


Vinet: Komplex, frisk doft med brödiga toner. I munnen, krämig, generös och mjuk med inslag av citrus, vit persika och aprikos. Härlig fin mousse från imponerande små bubblor. Välbalanserat och harmoniskt med lång elegant och krispig avslutning.

75% Pinot Noir, 25% Chardonnay

Passar till: Som aperitif eller till lätta rätter av fisk, fågel, skaldjur eller rökt lax.

Drick nu men spara gärna 10-15 år.

75cl - Magnum

Cuvée Henri III


Vinet: Denna topp-cuvé från Coutier är gjor på 100% Pinot Noir. Som enda vin hos Coutier lagras 25% av det stilla vinet till Henri III på fat ca 6 månader innan det blandas och tappas på flaska under nästkommande vår. Därefter får det vila på sin jästfällning under minst 4 år vilket ger vinet dess utsökta brödighet med toner av kanderad frukt, honung och blommor. Moussen är krämig och avlutningen visar på friskhet och mineralitet.

100% Pinot Noir

Passar till: Som aperitif eller till lättare rätter av fågel och fisk. Svamp eller bakade tomater är t.ex goda tillbehör

Vinet har nyligen släppts till försäljning och är därför ännu ungt. Vinner absolut på lagring och kan sparas i minst 10-15 år.

75cl