tenuta poggio verrano

Francesco Bolla, grundare och ägare till den relativt unga vingården Poggio Verrano, är fjärde generationen Bolla,

den internationellt kända och framstående Amarone producenten. Francescos farfar, Alberto är även känd som ”Grandfather of Amarone”.

Francesco var fram till 1999 VD och ordförande i familjeföretaget Bolla Wines, då han lämnade Verona för att lägga grunden till sin egen vingård och sitt eget vin. År 2000 hittade han sina drömmars mark ”Tenuta Poggio Verrano”, i Maremma i Toscana, närmare bestämt i Morellino di Scansano.
Under 2001 och 2002 planterades 27 Ha vingård med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Alicante och Sangiovese. 2003 skördade han sitt första vin tillsammans med vinmakaren och oenologen Carlo Ferrini, som år 2005 resulterade i 16680 flaskor av härligt vin.
Vingården ligger på en sluttning mot sydsydost, mellan 170 och 300 meter över havet, ca 15 km från kusten. Jordmånen är kalkhaltig, stenig och lerig. Skördar gör man för hand. Skalkontakt med långsam urlakning och jäsning i små temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Från början gjorde Francesco endast ett vin, prestigevinet Dròmos, men vingårdarna har utvecklas och ger fler och fler flaskor för varje år. Idag gör man förutom Dròmos även Dròmos Altro och Poggio Verrano 3. 

Poggio Verrano 3


Vinet: Hälften av detta vin är lagrat på gamla ekfat och den andra i rostfria ståltankar. Komplex doft med toner av smultron, jordgubb och hallon samt en behaglig touch av lavendel och mint. Smaken är mjuk, feminin och välbalanserad men ändå kraftfullt smakrik med toner av jordgubb, körsbär, citrus och mandel. Friskt vin med behagliga tanniner.

Alicante, Cabernet Sauvignon, Merlot

Passar till: Härligt allround vin som passar till allt grillat lika väl som till kycklingsalladen eller buffén. Håll till godo.

Kan utan tvekan drickas redan nu, men även sparas 3-4 år.

75cl

Dromos


Vinet: Kraftfulla dofter av mörka bär såsom blåbär och björnbär. Härliga kryddiga toner med inslag av lakrits, mocka och körsbärskärnor. Detta s.k ’supertoscana vin’ är ett utmanande kraftpaket. Smaken är väldigt generös och koncentrerad. Tydlig fruktighet med bra balanserad syra. Livliga men lena tanniner. Lång, något eldig eftersmak. Ett riktigt läckert och väl sammansatt vin.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante, Sangiovese, Cabernet Franc

Passar till: Helgrillad oxfilé eller en väl melerad entrecote ”à point” är ett måste till denna Italienska smakupplevelse.

Kan utan tvekan drickas nu men kan även sparas i 8-10 år till.

75cl - Magnum

Dromos L Altro


Vinet: Detta vin är gjort på 100% Sangiovese från 2007. Vinet är elegant välstrukturerat med härliga kryddiga dofter. Inslag av tobak, röda bär och en touch av mineral. Det utvecklas i glaset och doften såväl som smaken blir mer livlig. Avslutningen är lång och silkeslen.

100% Sangiovese

Passar till: En Piccata Milanese på kalv, eller varför inte utbankad kycklingfilé med en härligt smakrik tomatsås och rostad potatis.

Kan absolut drickas nu men även sparas 6-8 år.

75cl