Som namnet Pietroso antyder ligger denna familjeegendom på stenrik jord. Vingårdarna är fördelade på tre separata växtplatser med olika exponering mot solen och unika mikroklimat. Vingårdrna som ligger högt, ger svala nätter, vilket medför att druvorna mognar långsammare. Höjden varierar mellan 350 till 450 meter över havet. Allt detta tillsammans med lågt skördeuttag, noggrant manuellt arbete i vingårdarna och i vinkällaren bidrar till den kvalitet och komplexitet man finner i Pietrosos viner.

Vinframställningen sker i nybyggda lokaler som ligger gömda och väl isolerade under en naturlig terrassering. Här jäser vinet i stora (60Hl) temperaturkontrollerade ståltankar. Vinkällaren som är byggd i natursten inhyser ektunnor av slovensk ek (30Hl) där vinet åldras minst 24 månader för Brunello och 12 för Rosso. 

Dominic Berni äger sedan 70-talet egendomen och driver den passionerat och med övertygelsen att bara det bästa är gott nog. De sämre åren gör han inget Brunello di Montalcino utan stoppar alla druvor i sitt Rosso di Montalcino. Vingårdarna består idag enbart av druvan Sangiovese, inklusive den klon av Sangiovese som benämns Brunello. 

Egendomen, som första gången omnämnts i skrift år 1363  är värd ett besök då den ligger alldeles intill den historiska stadskärnan i Montalcino. Utsikten över det vackra böljande skogslandskapet och över den urgamla staden Val d’Arbia, mest känd från ”La Divina Commedia” av Dante Alighieri kan jag starkt rekommendera.

 

ROSSO DI MONTALCINO


Vinet: Ett härligt rent och fruktigt Rosso de Montalcino. En förebild för appelationen. Druvorna växer på vulkanisk jordmån vilket ger struktur och fräsch mineralitet. Vinet är välbalanserat med mjuk bärfrukt av körsbär och björnbär. Kraftfulla men väl integrerade tanniner och varm lång avslutning.

100% Sangiovese

Passar till: En härlig Lasagne eller Pasta Bolognese. Grillat kött av nöt eller vilt. Håll igen på sötma och beska.

Drick nu och 6-7 år framöver.

75cl

BRUNELLO DI MONTALCINO


Vinet: Detta intensivt friska Brunello har som sig bör legat 36 månader på stora ektunnor och därefter åldrats på flaska i 12 månader. Det bjuder på härliga eteriska dofter med intensiva toner av röda bär, exotiska kryddor, björnbär och vanilj. I munnen är det varmt, elegant och torrt med behagliga tanniner och koncentrerad fruktighet med toner av mörka bär, söt tobak och katrinplommon (ej söta). Lång fräsch lite örtig avslutning. Ett mycket gott och drickvänligt Brunello.

100% Sangiovese

Passar till: Brunelloviner är generellt en aning strama så man bör tänka på att undvika sötma och beska i maten som förstärker strävheten. Gärna en något fetare köttbit som entrecôte eller anka. Lite balsamvinäger i såsen och soltorkade tomater i tillbehören hjälper till att balansera syran i vinet. En smakrik krämig risotto är perfekt.

Kan drickas nu men vinner på lite tid i källaren. Drick fram till 2020-2022.

75cl