La Morra i Barolo

 

I nordvästra hörnet av Italien ligger Piemonte, hem för ett av världens mest kraftfulla och långlivade rödvin – barolo.

Barolo framställs av Nebbiolodruvan som betraktas som kungsdruvan i Piemonte, med en doft och smakrikedom som slår de flesta andra druvor. Den är den blå nobla druvan i Piemonte och är ansvarig för de stora vinerna barolo och barbaresco. Det är exklusiva, fylliga och mycket sträva viner med goda, höstlika aromer av multnande löv, men också inslag av viol och nyponrosor. Ibland kan även en viss karaktär av tryffel skönjas, kanske beroende på den vita tryffel som växer där och som området är känt för?

Druvnamnet nebbiolo kommer från det italienska ordet för dimma, nebbia, som är vanligt i Piemonte på hösten. Den mognar sent och trivs därför bäst i de allra soligaste lägena.

Barolovinerna har genomgått en förvandling i och med att en ny generation välutbildade och utåtriktade vinmakare har tagit över. Barolovinet ansågs förr som ett svåråtkomligt vin som behövde många år i källaren för att tanninerna skulle tämjas och det gällde att pricka in rätt tidpunkt att korka upp, innan frukten helt hade torkat ut. Idag är barolovinerna mer lättillgängliga, tanninerna mer mogna och ekfatslagringen försiktigare vilket gör att vinet kan njutas tidigare.

Granne med Barolo ligger Barbaresco. Här finns precis som i Barolo en komplex och varierande jordmån, en variation som många liknar vid den i Bourgogne. Man kan säga att barbaresco är lillebrorsan som kom ikapp. Förut var den lite i skuggan av Barolo. Nu är den en mycket uppskattad jämlike.

Andra typiska druvor i Piemonte är de blå barbera, dolchetto, freisa och grignolino samt de gröna arneis, cortese, muscato.

Barbera druvan, som odlas runt byarna Asti och Alba, har under det senaste decenniet varit på stark frammarsch. Den har visat sig kapabel till både komplexitet och kvalitet.

Barberan ger körsbärsfruktiga viner med pigg syra och relativt försiktiga tanniner. Syran gör också vinet till ett mycket bra matvin. Det är uppfriskande med fin frukt och med lägre tanninhalt – en bra kontrast till nebbiolo. Det är viktigt att bygga upp lite struktur i vinet vilket de flesta idag gör med försiktig ekfatslagring.

Dolcetton erbjuder lite enklare viner med frisk och charmig fruktighet. En charm som är svår att motstå.

Många förknippar Piemonte främst med fylliga röda viner men lite paradoxalt är regionen lika känd för sina söta, lätt sprudlande Asti och Moscato d’Asti. Dessa är populära viner, inte minst i USA.

Men, kräver middagen ett torrt vitt vin, finns det sådana också. I DOC Roero, norr om Alba hittar vi druvan arneis som ger ett blommigt vin med en del aprikosaromer i torr och uppfriskande stil. En annan trevlig vitvinsdruva är cortese som vi hittar i distriktet Gavi, Piemontes sydligaste DOCG.