Philippe Alliet och hans fru Claude har odlat vin i Cravant-les Coteaux i hjärtat av appellationen Chinon i vackra Loiredalen sedan 1985. Genom idogt arbete i vingårdarna och noggrannhet i vinframställningen har förtjänat sitt goda rykte och som en av väldigt få vinmakare erhållit 2 prestigefulla stjärnor i vinklassificeringen gjord av La Revue du Vin de France. Philippe är väldigt inspirerad av Bordeaux och menar att ett vin skall smaka bra oavsett om det är ungt eller legat tio år i källaren. Genom att undvika kemikalier, ploga ofta och väl i vingården och att begränsa skördeutaget till det otroligt minimala 28 hl/ha skapar han balanserade viner med koncentration, djup och fantastisk renhet.
Alliets olika ”terroirer” härstammar i de flesta fall från de flacka områdena av alluviala lämningar längs floden men man har dessutom förvärvat två prestigefulla lägen i soliga sydsluttningar. Vingården Coteau de Noiré, som man omplanterat, ståtar på en brant och solig sydsluttning med en jordmån av lera och kalksten. En annan vingård, L’Huisserie trivs på på lerjord med inblandning av sand och krithaltig kalkstensjord. På senare år har Alliet införskaffat ett antal rader av Chenin Blanc som de använder för sin Chinon Blanc. Jordmånen är mycket viktig och sätter sin egen typiska prägel på vinet. Idag kultiverar familjen 17 Ha.

Efter skörden avstjälkas druvklasarna helt och hållet innan de krossas och urlakas. Alkoholjäsningen är en lång process hos Alliet och pågår under fem veckor under vilken tid man även trycker ner skalhatten för att på så sätt öka koncentrationen i vinet. Därefter tappas vinet över i ektunnor där vinet genomgår malolaktisk jäsning vilket omvandlar äppelsyran i vinet till mjölksyra vilket rundar av vinets karaktär.

Beroende på vilken cuve vi pratar om så åldras vinerna både på fat och i tank i upp till 18 månader.

Deras uråldriga källare är charmigt uthuggen i den kalkvita bergväggen, vilket inte bara är symboliskt för regionen utan även tjänar ett praktiskt syfte att erbjuda en naturligt temperaturkontrollerad omgivning som är idealisk för lång lagring. Innan buteljering klaras vinet med äggvita.

Vinerna erbjuder härlig koncentration och stort djup med perfekt balanserad fruktighet och syra och med tanniner som är fina och elegant och aldrig uttorkande. Vinerna är lättillgängliga i sin ungdom men med en förmåga att åldras mycket länge.