Domaine de la Janasse

Domaine de la Janasse

Domaine de la Janasse tillhör idag toppslotten i Chateauneuf du Pape. Sagan börjar när Aimé SABON 1967 återvänder från militärtjänstgöring och övertar sin far och svärfars vingårdar. Pappa sålde alla druvor till cooperativen och svärfar marknadsförde det färdiga vinet.

1973 byggde Aimé vinkällaren och skapade egendomen Domaine de la Janasse. Successivt har vingårdsarealen ökat från 15 Ha till dagens 55Ha.

I de flesta franska vinfamiljer går traditionen att göra vin i arv, så även i familjen Sabon. Efter att ha slutfört önologstudier i Beaune och studier i marknadsföring i Macon, får Christophe Sabon 1991 överta ansvaret för gården. Tillsammans med sin syster Isabelle, även hon utbildad önolog, som 2001 ansluter sig till familjeteamet, utvecklar de egendomen och skapar det anseende man har idag. Isabelle arbetar uteslutande i vinkällaren medan Christophe lägger stora delar av sin tid i vingården.

Man värnar passionerat miljön och lägger stor vikt vid att respektera naturen och jorden. Man strävar hela tiden efter att ursprung och terroir skall avspegla sig i vinet. Isabelle är noga med att inte använda för mycket ek och tar avstånd från överextraherade viner. Balans och harmoni är i fokus.