I Bourgogne finns det en handfull vinproducenter som inte tillhör de allra kändaste namnen men som gör vin som sätter djupa spår i vinhjärtat och vars priser förblir attraktiva. På toppen av vår lista över dessa producenter finns Louis Boillot.

Louis Boillot växande ställning på Bourgognes vinhimmel är ingen tillfällighet. Trots att han bara gjort vin under eget varumärke sedan början av 2000-talet, är han beväpnade med några av de äldsta och bäst belägna vingårdar i Bourgogne. Allt tack vare att fyra generationer Boillots förvärvat vingårdar i de bästa lägena i Volnay och Gevrey-Chambertin.

På bara ett decennium, har Louis domaine blivit en av de mest beundrade små gårdar i Côte d'Or. Vändpunkten kom i mitten av 2000-talet, när han och hans fru och partner, den ytterst begåvade Ghislaine Barthod byggt en grotta tillsammans i Chambolle-Musigny.

Detta förde två av Bourgogne mest begåvade vinmakare tillsammans arbetande och provsmakande sida vid sida med den alkemi man kan förvänta sig. Louis sköter inte bara om sina egna vingårdar utan även sin frus Ghislaine Barthods.

Det är inte konstigt Ghislaine låter Louis ta hand om sina vinstockar. Han är en mästare med mer än 30 års erfarenhet utan användning av kemiska gödningsmedel eller ogräsbekämpningsmedel. Han beskär sina rankor minutiöst beskärning för att på så sätt optimera och balansera skördeuttaget. Hans vinframställning är lika noggrann med lång men försiktig urlakning och begränsad användning av nya fat.

Hjärtat av Louis stil ligger i hans djupa respekt för terroiren och värnandet av sina gamla vinstockar. I Gevrey-Chambertin är hans vinstockar i genomsnitt över 50 år. Många andra av hans vingårdar är över 90.

I själva verket är det svårt att föreställa sig viner från så många stora Bourgogne lägen slumrande i samma källare. Mellan Louis och Ghislaine, finns det 26 olika cuvéer, varav 17 är premier cru. Louis och Ghislaine son Clement har lovat att ta hand om båda egendomarna en dag, vilket kommer att skapa en enda domaine med svindlande potential.

De viner som Louis framställer från sina ovärderliga vinstockar är som Bourgogneviner skall vara när de är som bäst: milda subtila, rena, exakta och mycket nyanserade med komplexitet och sensualitet som växer med åldern.