UNDERBARA LOIRDALEN

Loire är Frankrikes längsta flod och har sin källa i Centralmassivet väster om Lyon. Den går först norr ut, innan den, vid Orleans, svänger västerut. Floden Loire skär som en kniv rakt in i västra Frankrike och utmed denna ligger detta vindistrikt som är Frankrikes mest vidsträckta. Loiredalen sägs vara en av de vackraste delarna av Frankrike och kallas med all rätt Frankrikes trädgård. Många spektakulära slott och prunkande fruktträdgårdar kantar stränderna. Vidsträckta böljande vinfält, var man än vänder blicken.

Tack vare flodens utbredning produceras här många olika slags viner som alla kännetecknas av friskhet vilket beror på naturlig syra som ofta förekommer i vin som odlas nära den norra klimatgränsen. Denna närhet gör också att skillnaderna mellan årgångarna kan vara stora.

DRUVORNA

De vanligaste gröna druvorna är Chenin Blanc, Muscadet, Sauvignon Blanc.

Chenin Blanc är Loires egen speciella druva. Det är bara här de ger så aromatiska och syrarika viner. De torra är mycket koncentrerade och de söta bjuder på exotiska frukter och härligt balanserad syra som tillåter lång lagring.

Melon de Bourgogne eller som den lokat kallas Muscadet  odlas mest i Muscadet området runt Nantes och ger torra lätta viner som lätt förlorar sin syra om druvorna får sitta kvar för länge på rankan.

Sauvignon Blanc sist men inte minst, växer i huvudsak längst österut vid Loirfloden, i Puilly Fumé, Sancerre, Mentou Salon, Quincy och Reuilly. Sauvignon Blanc ger här eleganta, friska och fruktiga viner som kännetecknas av krusbär, nässlor, fläder och speciellt i Pouilly och Sancerre av en flintaliknande mineralitet. 

De vanligaste blå druvorna är Cabernet Franc, som i Loire går under namnet Bréton, samt Gamay och Grolleau.

Cabernet Franc är tveklöst den största och förnämsta blå druvan i Loire. Den ger de allra bästa vinerna i Chinon och Bourgeuil. Här blir vinerna eleganta, smakrika och gräsiga med härliga paprikatoner.

Grolleau som kommer av det franska ordet grolle, som betyder kråka, indikerar att druvan inte är så högt ansedd. Den är inte tillåten i rödvin utan används i huvudsak i Rosé, där den ger syrliga alkoholsvaga viner med jordiga toner.

APPELLATIONERNA

Loiredalen består av 4 huvuddistrikt. Från väst till öst, Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Sancerre & Puilly Fumé.

Nantais är Muscadet-land där Muscadet de Sevre-et- Maine betraktas som den bästa appellationen. Där låter man ofta Muscadetvinet vila på sin jästfällning under ca 6 månader innan buteljering vilket ger ett komplexare och fylligare vin. Regeln är att vinet skall ligga på sin jästfällning fram till tidigast mars och senast september året efter skörd. Då kallas vinet helt enkelt Muscadet de Sevre-et- Maine sur Lie.

Anjou-Saumur är mest känt för sina roséviner, på i huvudsak Grolleau, som utgör 55 % av den totala produktionen.  Dock står Chenin Blanc för de riktigt högkvalitativa vinerna. Både de torra och söta är mycket koncentrerade,. På grund av långsam mognad blir de packade av härlig syra vilket i sin tur även bidrar till att göra dem ovanligt långlivade.

I Touraine stoltserar Cabernet Franc där man i Chinon på den södra stranden av Loire gör lätta och eleganta viner med gräsiga och bäriga toner. Vinerna kan drickas unga men utvecklas med behag och kan njutas även efter ett tiotalår. På den norra stranden mitt över, i Bourgeuil och Saint Nicholas de Bourgeuil varierar jordmånen, från att vara sandblandad grusjord uppe på platån så finner man på sluttningarna nedanför mer inblandning av lera. Generellt är vinerna från dessa appellationer fruktiga, fylliga och koncentrerade.

Vouvrais och Monlouise görs mycket bra vita viner på Chenin Blanc, allt från torra till söta. Vouvrais är även känt för sina mousserande viner.

Sancerre och Puilly Fumé är de allra mest berömda appellationerna. Här dominerar Sauvignon Blanc som ger underbart krispiga och friska torra vita viner som passar perfekt till salta skaldjur. I Puilly Fumé, där jordmånen är rik på flinta, avspeglar sig ”terroiren”  tydligt i vinet. Här excellerar Sauvignon Blanc druvan som ingen annan stans på jorden. Komplexitet, elegans och finess är ledord och man får ut det mesta av vinet om de får ligga till sig lite i källaren. Sancerrevinerna är mer okomplicerade och  lättillgängliga och kan med sina härliga aromer med lätthet drickas unga.