En ny stjärna lyser i hjärtat av Loir, nämligen Jacky Blot från Domaine de la Taille aux Loups i Montlouis. Montlouis ligger på södra stranden av Loir inte långt från Tours. Jacky, som från början är vingrossist, köpte 1989 8 ha vinodling med 50-75 åriga vinstockar. Dessa anrika välrenommerade vingårdar, tillhörde tidigare familjer, som av olika anledningar inte längre förmådda ta hand om dem, utan överlät dem i Jacky Blots vård. Jacky drivs av passion och en övertygelse att endast framställa vin av högsta kvalité.

Egendomen består idag av totalt 12 ha, med vingårdar i Montlouis, Vouvray och Bourgeuil. Kärnan av verksamheten ligger i appellationen Montloius, på en platå med utsikt över Loir dalen. Jordmånen är en blandning av stenrik kalkstensjord och lera. En kombination som underlättar för Chenin Blanc druvan att mogna på ett perfekt sätt. Man plöjer mellan raderna vilket skapar förutsättning för rötterna att söka sig djupt ner i den kalkrika berggrunden. Detta i kombination med omfattande beskärning håller skördeutaget lågt och skapar hög koncentration i druvan och härlig komplexitet i vinet. Självklart handplockas druvorna och de sorteras på ett sorteringsbord redan i vingården.  Vinet jäser i specialgjorda tunnor av ek från skogarna i Troncais regionen.

Montlouis Brut Tradition


Vinet: Ett mousserande vin gjort på traditionell metod och på underbara druvan Chenin Blanc. Uttrycksfull doft med toner av rostat bröd, persika, päron, mogna körsbär och citrus. I munnen är vinet är torrt, mjukt och runt med fin balans mellan fräschör och fyllighet. Här finns inslag av äpple och vita blommor. Friskheten förstärks av den fina och krämiga moussen. Lång och tät eftersmak.

100% Chenin Blanc

Passar till: Som aperitif passar den förträffligt men även till lättare relativt smakrika rätter av fågel och fisk.

Drick nu och 8-10 år framöver.

75cl

Tripple Zero


Vinet: Även här 100% Chenin Blanc. Ett härligt knastertorrt mousserande vin med elegans, intensitet och komplexitet. Frisk syra och fräsch frukt. Toner av äpple och citrus lyfter från glaset tillsammans med fina livliga bubblor. Lång frisk eftersmak.

100% Chenin Blanc

Passar till: Som aperitif passar den förträffligt men även till lättare relativt smakrika rätter av fågel och fisk.

Drick nu och 8-10 år framöver.

75clClos de Mosny


Vinet: Nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, bivax, mineral, macadamianötter och grapefrukt.

100% Chenin Blanc

Passar till: Lätta fisk och skaldjursrätter, kokta eller ugnsbakade eller rätter av ljust kött.

Kan drickas nu eller sparas 3-5 år

75cl


Remus


Vinet: Remus vars vinstockar är mellan 60- 80 år gamla bjuder på en osedvanlig komplexitet och struktur. Unga friska toner av ananas, päron och aprikos i behaglig harmoni. Hög syra och härlig tydlig stenig mineralitet. Välbalanserade fattoner ger rondör till vinet. Helt enkelt underbart gott.

100% Chenin Blanc

Passar till: Lätta fisk och skaldjursrätter, kokta eller ugnsbakade. Chenin Blanc har hög syra och maten behöver spetsas med syrarika tillbehör, exempelvis citron, Creme fraiche eller vitt vin. Vinerna är delikata så var försiktig med alltför stor smakrikedom som kan överskugga de fina aromerna i vinet.

Ungt nu och vinner på en tids lagring. Drick nu och 6 år till.

75cl

Clos de La Bretonniere


Vinet: Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, ananas, örter, mineral, citrus och honung.

100% Chenin Blanc

Passar till: Lätta rätter av fisk eller ljust kött.

Kan drickas ungt, vinner på ett en tids lagring.

75cl


Haut de la Butte


Vinet: Ett vin gjort på Cabernet Franc av kultvinmakaren Jacky Blot. Ett läckert vin med viss rökighet och mineralitet parat med kryddig och fruktig örtighet och en touch vanilj. Trots robust struktur bjuder det på härlig komplexitet och elegans, fin frukt med örtkryddiga inslag och pigg syra. Lång intensiv eftersmak.

100% Cabernet Franc

Passar till: Drick gärna till lammrätter eller varför inte ankbröst med sås på granatäpple.

Bör först lagras ett par 3 år, kan sedan sparas i 8-10 år.

75cl