La Giaretta är en liten familjeegendom belägen på en kulle I den lilla staden Valgatara, i hjärtat av den klassiska vinregionen Valpolicella.

Valpolicella är känt världen över för sina härliga Rosso di Valpolicella och dess kraftigare bror Amarone della Valpolicella.

La Giaretta innefattar totalt drygt tio hektar vingårdar som ligger ca 200 meter över havet. Jordmånen är väldränerad och består av stenig alluvial och morän. Familjen Vaona som ägt och drivit gården i flera generationer använder uteslutande egenodlade druvor och framställer viner av mycket hög kvalité.

Produktionen omfattar Valpolicella Classico, Amarone Classico och två dessert viner, en röd Recioto och en vit Girolamo.

Deras prestige viner, Amarone  della Valpolicella classico IQuadretti och Valpolicella Ripasso Classico Superior I Quadretti lagras på små Franska barriquer och framställs av de finaste druvorna från, som namnet antyder, en liten kvadratisk vingårdslott ”Quadretti ”

Amaroneviner framställs av druvor som under 4-6 månader efter skörden fått torka i stora backar. Ca 40% av druvjuicen dunstar bort vilket gör, att när duvorna pressas kommer det ut en mycket koncentrerad och söt druvmust. När musten jäser, omvandlas sockret till alkohol och eftersom denna must innehåller mycket socker får Amarone vinerna i regel väldigt hög alkoholhalt.

När man gör Ripassoviner jäser man först ett vin på vanligt sätt. Därefter tillsätter man, till det färdiga vinet, skalresterna från amaroneframställningen och låter vinet jäsa ytterligare en gång. På så sätt kan man säga att Ripasso vinet blir en mini Amarone

 

Familjen Vaonas ordspråk är ”Ingen perfektion i glaset utan perfektion i vingården”.

Volpare


Vinet: Detta är Giarettas basvin som bäst representerar den typen av vin som regionen Valpolicella bjuder på. I all sin enkelhet är det raffinerat och välbalanserat med friska fina toner av röd frukt såsom körsbär och vinbär.

Rondinella, Corvina, Molinara

Passar till: Volpare är ett allround vin som passar både till mat och till prat. Lika bra till det enkla och till det lite mer avancerade.

Drick nu och 3-4 år framöver.

75cl

Cor di Vin 95


Vinet: Detta är ett häftigt vin från en alldeles speciell vingård i Valgatara. Druvorna till detta vin får sitta kvar på rankorna så länge att de börjar torka vilket ger viner med stor koncentration men eftersom jordmånen i detta område är stenig och kalkrik och ger mycket syrarika viner är vinet fortfarande lätt, delikat och elegant. Det bjuder på härliga toner av svart vinbär och körsbär med en pikant rökig touch. 5% av druvblandningen består av den udda druvan Marselan som är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache. Vinet har lagrats på gamla franska fat i 12-15 månader.

95% Corvina 5% Marselan

Passar till: Smakrika kötträtter som biff med rosmarinrostad potatis och grillade grönsaker.

Kan drickas nu och 7-8 år framöver. Lufta gärna vinet.

75cl

Ripasso


Vinet: Ripasso kommer till genom att först framställa ett vanligt rött Valpolicella. Därefter tillsätter man, till vinet, skalrester från den egna Amaroneproduktionen och låter vinet jäsa ytterligare en gång. Detta ger smakrika runda viner med intensiva aromer av mogna mörka bär såsom körsbär, fikon och björnbär som tillsammans med toner av svart te och örtkryddor skapar ett krämigt, harmoniskt välbalanserat vin som man lättare än Amarone kan matcha till mat.

40% Rondinella, 30% Corvina, 30% Corvinone

Passar till: Perfekt till smakrika stekar av nöt eller vilt, gärna med rostade grönsaker. Lägg med morot och palsternacka för att ge lite sötma. Italienska charkuterier med salami och prosciutto, lagrade hårdostar. Servera vid 18°.

Kan utan vidare drickas nu men vinner på ett år, kanske två, i källaren. Drick inom 5-6 år.

75cl

Amarone


Vinet: Amaroneviner görs helt eller delvis på torkade druvor. Detta ger ett mycket fylligt och alkoholstarkt vin. Till skillnad från den klassiska recioton får Amarone jäsa ut helt och blir därmed torrare. En Amarone får inte understiga 14% i alkoholhalt och måste lagras minst tre år innan den säljs. Restsockerhalten får inte överstiga 15 gram/liter.
La Giaretta är ett härligt exempel på en elegant Amarone, med intensivt fyllig doft och smak av torkad frukt, mogna körsbär och plommon. Vinet är välbalanserat med kraft, frukt, restsötma och alkohol i behaglig harmoni.

40% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella

Passar till: Vinet är kraftigt och en aning sött, då bör maten också ha den karaktären. Smaken bör helst vara intensiv annars kör Amaronevinet över maten. Osso Buco lagad på rödvin, vilt med något sött tillbehör eller bräserade oxkinder är bra Amaronemat. Det är viktigt att försöka få in någon typ av sötma i maten, kanske med hjälp av pumpa, kastanjer eller honung. Lufta vinet väl.

Vänta helst ett par år innan du korkar upp. Kan sparas minst 10 år.

75cl

Recioto


Vinet: Recioto är ett sött vin som tillverkas i Veneto i norra Italien. Namnet kommer av recie som betyder öron på Verona-dialekt. Det är också "öronen" på druvklasarna, det vill säga de druvor som sticker ut och har fått mest sol, som man traditionellt har plockat för att göra detta röda söta dessert vin. Druvorna får sedan torka på speciella mattor för att bli extraktrikare och ge ett fylligt vin. Jäsningen avslutas i förtid för att på så sätt behålla mer druvsocker i den färdiga produkten. Vinet får därmed väldigt hög restsötma och något lägre alkoholhalt och det är den främsta skillnaden mellan Recioton och dess närmaste släkting Amarone.
Smaken är behagligt söt med en karaktäristisk strävhet och med inslag av körsbär, katrinplommon och torkade fikon. Rökiga toner och en touch av buljong smyger sig in i eftersmaken.

40% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella

Passar till: Som dessert vin till krämiga ostar som ex Gorgonzola, gärna med lite fikonmarmelad. Desserter på mörk choklad med ex varma hallon, men även till huvudrätter som innehåller lite sötma såsom rätter med mycket morötter eller kanske med lök som sakta fått karamellisera sig.

Kan drickas nu men den ibland rubusta strävheten rundas av med lite tid. Vinet kan sparas upp till 10 år.

50cl