L´Esprit de Chapuy

L´Esprit de Chapuy

Champagne CHAPUY är en familjeegendom med 8 hektar vingårdar. Merparten av vingårdarna ligger i "Côte des Blancs" och är planterade med Chardonnay vilket gör det möjligt att producera en elegant och ljus Blanc de Blancs Champagne mycket typisk för denna region. Tre hektar är planterade i den berömda "Grand Cru" byn Oger. Andra vingårdarna ligger i "Coteaux Sud d'Epernay" och är planterade med Pinot Noir och Pinot Meunier (3ha) vilka används för att producera de blandade champagnerna med mer fruktighet och fyllighet. 

Familjen Chapuy är oupplösligt förbunden med Oger’s historia eftersom en av deras förfäder var borgmästare i byn strax efter den franska revolutionen.

Vinodling har varit en tradition i familjen sedan mer än ett sekel. Serge Chapuy var den förste i familjen att skapa champagne under eget varumärket och började sälja Champagne Chapuy 1952.

Serges son, Arnold, beslutade 1981 att efterträda sin far som ansvarig för egendomen. 2003 fick han sällskap av sin dotter Elodie, som ansvarar för utvecklingen av varumärket utomlands. Den yngre dottern Aurore ansvarar för skötsel av vingårdarna och vinframställning sedan 2008. 

Champagnerna från L'esprit de Chapuy är harmoniska, eleganta, friska och fulla av karaktär men framför allt, underbart roliga att njuta. 

I det mycket berömda «Côte des Blancs» vars namn kommer av att de vita Chardonnay druvorna trivs där, uppgår antalet Grands Cru till 6. Byn Oger är en av dessa och erbjuder en enastående garanti för kvalitet och delikatess. 

Chapuys filosofi är att champagnerna skall vara delikata, eleganta och friska.

De flesta av Champagnerna är gjorda av en blandning av viner som har genomgått malolaktisk jäsningen. För att behålla sin fräschör över tid vinifieras vissa cuveer och inte uteslutande årgångschampagnerna, helt utan malolaktisk jäsning.

Alkoholjäsningen sker i rostfria tankar. Klarning sker genom filtrering men utan centrifugering. Det färdiga vinet buteljeras och den andra jäsning "Prise de mousse" startar 6 till 8 månader efter skörden.

Tiden "sur lattes" (mognad på bottensatsen i flaskan) pågår under 2 till 3 år för årgångslösa cuvéer och 5 år för årgångschampagner.

Efter degorgering (avlägsnande av jästfällningen) vilar flaskorna 3-6 månader innan de säljs, lite beroende på säsong.

”Dosagen” eller "liqeur d'expédition" är endast baserad på Chardonnay för att inte ge något aromatiskt avtryck i champagnen.