Domaine Jean-Marie Haag

 

I södra Alsace, 2 mil söder om Colmar ligger den lilla byn Soulztmatt och familjen Haags ägor. Sedan 1982 har Jean-Marie och hans fru Myriam passionerat arbetat tillsammans på den 7 Ha stora vingården. De producerar upp emot 20 olika viner där varje vin uttrycker karaktären från sin egen unika terroir.

Vinstockarna är av varierande ålder där de äldsta är över 50 år gamla. Ca 1/3 av marken producerar Gewurtztraminer, där man koncentrerar sig på Grand Cru Zinnkoepfle, och resterande i huvudsak Riesling och Pinot Gris, även om man har både Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc och Pinot Noir.

Jean-Marie tycker om att experimentera med nya tekniker och diskuterar gärna med odlarkollegor för att utveckla tankar, erfarenheter och kunskaper. För närvarande har Jean-Marie ett stort intresse för biodynamisk odling. Man är sedan årgång 2014 Terra Vitis certifierad, även om man de senaste 25 åren jobbat enlig modellen "sustainable viticulture". Även Myriam Haag är passionerad vinmakare och producerade 2005 sitt första vin, ’Imagine all the wines’. Haags viner är generellt torra. I Grand Cru vinerna gillar Jean Marie att lämna en aning restsötma, speciellt i Gewurztraminer.

 

www.domaine-haag.fr

Cremant d Alsace Brut


Vinet: Generös och aromatisk doft med gula äpple, vanilj, tutti frutti, kanel och lindträd. Smaken är väl sammansatt med toner av blodgrape, kiwi och citrus. Frisk syra med lång fräsch eftersmak.

Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir

Passar till: Lätta rätter av skaldjur och kyckling, eller helt enkelt som aperitif.

Kan drickas nu och 5 år framåt.

75cl

Gourmandise Rosé

Vinet: Detta eleganta kvalitets rosé har en intensiv och fruktig doft med inslag av röda bär som jordgubb och hallon. Ren torr frisk smak. Finessrikt och välbalanserat. Ett rosé av hög klass.

100% Pinot Noir

Passar till: Alla sommarens festligheter. De vardagliga likväl som de finaste middagarna. Som aperitif eller som följeslagare till sallader, fiskrätter eller grillat med sommarens alla tillbehör.

Bör drickas inom 3-4 år.

75cl

Imagine All The Wine


Vinet: ”Imagine all the wine”, som det kompletta namnet är, är ett torrt, feminint, lättdrucket, frisk och fruktigt vin. Stor rund smak med toner av honung, aprikos och äpple.

Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc

Passar till: Härligt pratvin som passar till sallader med skaldjur, kyckling eller skaldjurspaj. Ett allroundvin som funkar bra till det mesta.

Drick nu och 5 år framåt.

75cl

Alsace Riesling


Vinet: Doften är generös frisk och exotisk med inslag av persika, melon, honung och smörblomma. Smaken är frisk och fruktig med toner av äpple, citrus, svart vinbärsblad och mineral. Behaglig och välbalanserad.

100% Riesling

Passar till: Rieslingdruvan har generellt hög syra och det är viktigt att matcha den med syra i maten. Gärna lime eller citrongräs. Passar till orientaliska rätter med fisk, skaldjur. Även kyckling är ett bra val. Rökt fisk med vinsås eller ostron. ”Säkert middagsval”.

Kan drickas nu men är ännu ungt. Kan sparas i 6-8 år.

75cl

Riesling Grand Cru


Vinet: Doften är elegant, komplex och frisk. Toner av vita blommor, jordgubbar mint och mineraler. Smaken är välstrukturerad med uttalad komplexitet. Lång välutvecklad eftersmak med persika, citrus och mineraltoner.

100% Riesling

Passar till: Rieslingdruvan har generellt hög syra och det är viktigt att matcha den med syra i maten. Gärna Lime eller citrongräs. Passar till orientaliska rätter med fisk, skaldjur eller kyckling. Varmrökt lax med lime aioli. Sushi och sashimi. Vinner på lagring.

Kan sparas 12-14 år.

75cl

Alsace Pinot Gris


Vinet: Doften är typisk med vit persika, champinjon och rostat bröd. En lätt rökig ton. Doften återfinns i smaken som är fyllig, ren, välbalanserad och fräsch. Lång eftersmak med viss fetma.

100% Pinot Gris

Passar till: Pinot Gris druvan har generellt låg syra och är något fet i karaktären, därför skall man undvika mycket syra i maten. Passar till smakrika rätter av fisk och ljust kött, gärna med en uns sötma. Curryrätter, ingefära, feta terriner och ank/gåslever. Prova gärna till sushi.

Njut nu och 3-4 år framöver.

75cl

Pinot Gris Breitenberg


Vinet: Doften på detta gyllengula vin är generös och uttrycksfull med en viss fetma. I smaken härliga honungstoner, rostade päron, aprikoskompott och champinjoncreme. Läckert vin där härlig restsötma väl balanseras med fräschör och elegans. Pinot Gris druvan har generellt låg syra och fetma i karaktären, därför skall man undvika mycket syra i maten.

100% Pinot Gris

Passat till: Exempelvis champinjonkyckling eller kanske laxcevicce med ananas och kokos, eller vårt eget recept på halstrade pilgrimsmusslor med saffrans sås och kefir lime.

Kan drickas nu men kan sparas i 6-9 år.

75cl

Pinot Gris Grand Cru


Vinet: Doften är rik och komplex med inslag av päron, vit persika, honung och rostat bröd. Smaken är mogen och fyllig med lätt sötma och fin struktur. Toner av kanderade apelsinskal med lång krämig eftersmak. Lång eftersmak med viss fetma.

100% Pinot Gris

Passar till: Pinot Gris druvan har låg syra och fetma i karaktären, därför skall man undvika mycket syra i maten. Passar till asiatiska rätter av fisk och ljust kött, gärna med en uns sötma. Curryrätter, kokosmjölk, ingefära, feta terriner och ank/gåslever.

Kan med välbehag drickas nu, men även sparas 6-7 år.

75cl

Alsace Gewurztraminer


Vinet: Doften är aromatisk med inslag av rosor och peppar. Smaken är stor och harmonisk med friskhet och finess.

100% Gewurztraminer

Passar till: Gewurztraminer är en aromatisk druva med mycket fruktighet. Passar till smakrika och kanske kryddiga rätter. Ex. kyckling med mango, ingefära, curry eller kanske litchies. Prova att krydda med citrongräs och koriander. Ank/gåslever. Starka ostar, ex Münster.

Drick nu eller spara 3-5 år.

75cl

Gewurztraminer Grand Cru


Vinet: Doften är stor med toner av tropisk frukt så som litchie, murgröna och anis. Lakritstoner som härstammar från den kalkrika sandstensjorden. Smaken är välbalanserad och komplex. Eftersmaken är förföriskt lång med druvtypisk fetma.

100% Gewurztraminer

Passar till: Gewurztraminer är en aromatisk druva med mycket fruktighet. Detta vin har en viss restsötma som passar utmärkt till smakrika och kryddiga rätter. Kyckling med mango, ingefära, curry eller kanske litchies, ank/gåslever eller starka ostar.

Kan drickas nu men även sparas ca 6-7 år.

75cl

Gewurztraminer Grand Cru VT


Vinet: Gyllene droppar. Ett fullpackat vin med härlig aromatisk doftrikedom. Kanderade apelsinskal, aprikos, rosor, litchie och mycket mer. Smaken är söt, len, rik och välbalanserad med lång komplex eftersmak.

100% Gewurztraminer

Passar till: Vendange Tardive betyder sent skördade druvor. Vinet har därmed hög restsötma som passar bra till söta desserter av t.ex. mörk choklad eller gul frukt, starka lagrade ostar eller ank/gåslever. Eller varför inte bara att njuta av ett glas på egen hand.

Kan drickas nu men även sparas 8-10 år.

50cl - 75cl

Icewine Confidentiel


Vinet: Detta exceptionella vin tillverkas bara under mycket speciella förhållande. Druvorna plockades en tidig morgon i december när temperaturen var - 10°C. Druvorna var helt frusna, och den nektar som pressades ut är mycket koncentrerad, och har helt unika aromer i underbar harmoni.

100% Sylvaner

Passar till: Desserter med choklad och hallon, smakrika hårdostar eller som en egen fantastisk avslutning på en måltid.

Underbart nu men kan sparas 10-13 år.

50cl

Alsace Pinot Noir


Vinet: Stor frisk och fruktig doft med toner av röda bär såsom körsbär och svarta vinbär. Fin struktur med hamoni och välbalanserade fina tanniner. Behaglig bärig eftersmak.

100% Pinot Noir

Passar till: Rökta charkuterier eller grillat vinmarinerat kött. Gärna lamm. Camembert eller Gruyere.

Kan drickas nu men bli bättre med 2-5 års lagring.

75cl