Il palagio

Vingården Il Palagio ligger i hjärtat av Toscana, i den del av Chianti som benämns Chianti Classico.

Närmare bestämt i den berömda dalen Conca D’oro eller den ”Gyllene dalen”. Denna dal är vida känd för sitt fantastiska landskap, sina underbara viner och smakfulla olivoljor.

Detta är en unik region med egenskaper som sällan sammanfaller på ett och samma ställe och som är omöjligt att återskapa. Många soltimmar och perfekt klimat mest hela året runt. En jordmån som med rätt omsorg ger välmående vinrankor och olivträd, som belönar den enträgne med fantastiska druvor och oliver av mycket hög kvalité.

Dario Piccini köpte egendomen Il Palagio 1970 och drev sin verksamhet med noggrannhet och vishet. Som man kan läsa i ”Atlas of Chianti Classico” från 1972 var de små kvantiteterna från de 7 hektaren uppskattade och eftersökta av samlare.

Egendomen ägs fortfarande av familjen Piccini. Monia Piccini Darios barnbarn, äger och driver, tillsammans med sin man, Franco Guarducci, sedan 2006 de 13 Ha med miljökänsla och övertygelse och vägrar att ge avkall på den härliga personliga touchen som ger ett modernt friskt Chianti Classico med försiktiga och väl integrerade ektoner.

De har nyligen förnyat de äldsta vinrankorna. Allt för att långsiktigt bevara kvalitén. Nyplanteringen består i huvudsak av Sangiovese men även Merlot.

Franco arbetar hårt tillsammans med önologen Marco Chellini i vinkällaren. Marcos kunnighet och professionalism har hjälpt Il Palagio att år efter år ständigt förädla och förbättra gårdens härliga Chianti Classico vinerna.

Chianti Classico


Vinet: Medelfylligt vin med fin struktur och karaktär. Frisk syrlig frukt med inslag av körsbär, smultron, örter och rosmarin. Toner av rostade ekfat och ursprungstypisk stallighet. Balanserade tanniner och lång harmonisk eftersmak.

95% Sangiovese, 5% Merlot

Passar till: Serveras med fördel till Italienska korvar och skinkor men passar förträffligt till både ljust och mörkt kött. Möt syran i vinet med syra och sälta i tillbehören. Ört och vitlöksmarinerade grillade grönsaker är ett bra tillbehör. Undvik färska grönsaker och beska i maten. Dekantera gärna.

Ung men redan god. Drick nu och 7-8 år framöver.

75cl

Chianti Classico Riserva


Vinet: Utvalda druvor som åldrats minst två extra år innan vi får chansen att smaka. Vinet är medelfylligt med kraftfull struktur och smakrik karaktär. Elegant fin bärfrukt med inslag av örter och rosmarin och väl integrerade rostade ekfats toner. Balanserade tanniner och lång harmonisk eftersmak. Dekantera gärna.

100% Sangiovese

Passar till: Serveras med fördel till Italienska korvar och skinkor men passar förträffligt till både ljust och mörkt kött. Möt syran i vinet med syra och sälta i tillbehören. Ört och vitlöksmarinerade grillade grönsaker är ett bra tillbehör. Undvik färska grönsaker och beska i maten.

Vänta gärna ett år innan du korkar upp. Kan sparas upp til 10 år.

75cl

Torgentile


Vinet: Intensivt och koncentrerat vin med härliga toner av friska mogna röda bär. Fin och behaglig kryddighet med en touch av lakrits. Välstrukturerat med mogna söta tanniner, frisk syra och en eftersmak där de väl avvägda ekfatstonerna tillsammans med frukten ligger kvar länge länge.

60% Merlot 40% Sangiovese

Passar till: Nöt eller fläskkött med Italienska tillbehör såsom soltorkade eller bakade tomater, grillade grönsaker, rosmarin, timjan. vitlök, parmesan. Det Italienska köket rätt och slätt.

Vinet är färdigt att njutas. Drick de närmsta 5 åren.

75cl