Bodegas Fernandez de Pierola

Carlos Bujanda Fernández de Piérolas anor som vinodlare sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden. Historiskt har Carlos familj bara brukat den ”Riojanska” jorden och sålt druvorna vidare till stora Bodegor i området. 
Av Carlos förväntade man sig högre studier och en professionell karriär i storstaden. Förväntningar som han väl levde upp till genom examen i ”business management” vid universitetet i Zaragoza med efterföljande jobb i kommunstyrelsen i Álava. Efter två år i statlig tjänst, övergick han till den privata sektorn som marknads chef på Marqués de Cáceres och därefter till Bodegas Campillo som VD. 

Efter många år i vinbranchen började han alltmer längta efter sin egen Bodega och, som så många andra i hans generation, beslutade han sig för att lämna det trygga och välavlönade livet som anställd och förvandla familjens vingårdar till sin egen Bodega med egen vinframställning.

Han påbörjade sitt byggprojekt samtidigt som han studerade önologi (läran om vin och dess tillverkning) och fulbordade sitt verk och sina studier 1996, i lagom tid till skörden.

Som sig bör, på landsbygden i Alavesa, fick Carlos hjälp och stöttning från nära och kära, vänner och grannar. I stället för att som tidigare, sälja sina druvor till stora Bodegor lät de nu Carlos köpa dem för att på så sätt kunna lansera sin första stolta årgång år 2000.

Bodegan består idag av 115 Ha vingårdar runt byn Moreda. En snygg rund tvåvåningsbyggnad inhyser en toppmodern vinanläggning där Carlos som vinmakare förädlar druvorna till härliga drycker. Hans äldre bror månar om jorden och vingårdarna.

Carlos vill inte riktigt kännas vid benämningen vinmakare. Återigen, som många i hans generation, vill han se sig själv som ”vinhjälpare”. Han säger , – Låt druvorna göra vinet och lägg dig bara i om det är absolut nödvändigt och tillägger att vin skall tillverkas så naturligt som möjligt.

FERNANDEZ DE PIEROLA CRIANZA


Vinet: En riktigt bra årgång i Alavesa området som gav ett vin med intensiv doft av mogna mörka bär. Dessa harmonierar väl med de svaga vanilj och cedertonerna som härstammar från en blandning av amerikanska och franska ekfat.

Smaken är intensiv men mjuk med mogen frukt och rostade fat. Avslutningen är lång med fina mjuka tanniner och frisk syra.

100% Tempranillo

Passar till: Passar till det mesta men varför inte härliga baskiska pintxos (tapas) eller det nu så populära Pulled Pork.

Drick nu och 4-5 år framöver.

75cl

FERNANDEZ DE PIEROLA RESERVA


Vinet: Reserva måste lagras i minst tre år varav åtminstone ett av dessa år på ekfat. Detta ger ett komplext vin med mognad och intensiv doft av mogna plommon och söta kryddor.

Smaken är mjuk och len, elegant och balanserad med toner av torkad frukt, örter, kryddor och rostade nötter. Ett behagligt och väl utvecklat vin med ihållande eftersmak.

100% Tempranillo

Passar till: Detta vin är enkelt att matcha till det mesta. Härliga mustiga kötträtter med örtig kryddning. Smakrikt men utan hetta.

Drick nu och 5-6 år framåt.

75cl