DOMAINE PARENT

Domaine Parent är nästan en institution i Pommard med sitt kontor och sin vinkällare mitt i centrum av byn, mittemot kyrkan. Även om familjen kan spåra sina rötter i vinbranschen så långt tillbaka som till 1600-talet så var det Claude Parent ( f.1770 ) som faktiskt etablerat vinhuset 1803. Sex generationer senare, 1998, tog Anne och Catherine Parent över egendomen efter deras far Jacques. Det finns också en bror - François - men efter att han gift sig in i Gros familjen ( Ann - Françoise Gros ) valde han att vara en del av driften av domainen AF Gros.

Idag är det Anne Parent som sköter de tekniska aspekterna av vinframställning och vinodling och Catherine Fages – Parent som ansvarar för de kommersiella åtagandena i verksamheten.

Domaine Parent omfattar cirka 10 hektar och producerar cirka 6 500 lådor (12fl) vin per år, varav nästan 90 % exporteras. Bortsett från några vingårdslägen i Beaune och runt berget vid Corton är deras vinstockar koncentrerade till Pommard där även deras kontor och vinkällare ligger.

Man producerar viner från alla kvalitetsnivåer. Från ren enkel Bourgogne till Grand Cru. Eftersom man även är licensierad vingrossist och därför tillåts köpa upp druvor från andra odlare kan man utöka produktionen av de enklare Bourgognerna. Den totala produktionen uppgår därför till cirka 10-12,000 lådor per år.

Anne Parent är vinmakare med stort V. Hon är dessutom entusiastisk, engagerad och en verklig ambassadör för sin by och sitt vin. Anne studerade juridik och arbetade som konsult innan hon återvände till domainen 1998. Hon älskar mat och vin i kombination och föreslår gärna rätter att matcha till deras viner och hon brinner även för de lokala restaurangerna som är väl värda att besöka. Anne är en inbiten golfspelare och liknar även några av hennes cuvéer vid Tiger Woods. Kraftfull, framstående och högsta mode. Ungefär som en Pommard 1er cru ”Les Epenots”. Anne beskriver sitt arbete som en dröm ... en fascination ... även om hon medger att det var en tuff start 1998. Hon gillade aldrig den årgången med sina omogna och robusta tanniner men är förvånad över hur dessa viner idag börjar mjukna och till och med uppvisa lite charm.

 

Som delägare och vinmakare av Domaine Parent sedan 1998 har Anne sakta ändrade sin inställning. Man jobbar idag ekologiskt. Alla druvor handplockas och man har minskat skördeuttaget. Druvorna sorteras på ett vibrerande sorteringsbord innan de avstjälkas. Man använder endast jäst från de egna jäststammarna och två gånger om dagen trycker man ner druvskalen som flutit upp till ytan i jäskaret (pigeage). Efter alkoholjäsning hålls temperaturen vid 32-35 ° C, allt för att bevara färgen. 45-60 % nya ekfat används för Pommard 1er crus och man blandar fat från 3 olika fat tillverkare. I vinerna från Beaune och Ladoix används närmare 30 % nya fat medan standardvinerna huvudsakligen mognar i rostfritt stål utom de bästa druvorna som får ligga på gamla fat. Med det sällsynta Cortonvinet sker både alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen på fat, vanligen med batônnage (omrörning av jästfällning) en gång i veckan.

Bourgogne Pinot Noir


Vinet: Friskt, ungt, bärigt och medelfylligt vin med pigg frisk syra. Fruktiga toner av röda vinbär och hallon med en touch av gamla ekfat. Stenig mineralitet och fina lättsamma tanniner ger struktur och lämna en elegant strävhet i den långa eftersmaken.

100% Pinot Noir

Passar till: Ett relativt lätt vin som passar till lätta rätter av fågel, ljust kött och pastarätter. Lite syrliga tillbehör för att matcha vinets syra.

Ungt vin som kan drickas ungt men även lagras i 5-6 år

75cl

Ladoix 1er Cru La Corvee


Vinet: En ung friskt och bärig Pinot Noir med mineralitet och komplexitet. Toner av jordgubb, körsbär och milda fattoner i form av kaffe o kakao. Lång elegant eftersmak.

100% Pinot Noir

Passar till: Lättare rätta av fågel eller kalv. Syrliga och gärna någon form av rökta tillbehör.

Ungt vin som vinner på lagring. Lufta väl om du inte kan hålla dig.

75cl

Beaune 1cru Les Epenottes


Vinet: Mycket välstrukturerat och välbalanserat vin med tydlig mognad och frisk bärig elegans. Skogiga toner av svamp blandat med röda och mörka bär. Behagligt avrundade tanniner och en mycekt lång eftersmak.

100% Pinot Noir

Passar till: Inte illa med exempelvis kryddstekt kronhjort med rostad lök crème, palsternacka och stekt ekskivling samt viltsky.

Helt färdig att njutas men kan även sparas en 5-6 år

75cl

Pommard 1cru Les Chanlins


Vinet: Pommardviner tenderar att vara välstrukturerade och i unga år lite robusta med aromer som andas björnbär, blåbär, körsbärskärnor och mogna plommon. Med ålder utveklas frukten och drar åt skogiga och milt kryddiga toner.

100% Pinot Noir

Passar till: Passar till smakrika rätter som precis som vinet har robust elegans. Ex. kalv med rödvinsky gärna feta tillbehör för att balansera vinets unga strävhet.

Bör lagras. Spara 10-12 år.

75cl

POMMARD LES CHAPONNIERES 1ER CRU


Vinet: Doften är elegant, ren, mogen och mycket frisk med härlig typisk röd frukt av Pinot Noir som frikostigt spetsats med kryddighet, varmt jordiga toner, och blommiga nyanser. I munnen känns vinet behagligt och smidigt. Smakerna är koncentrerade, runda och fasta och behåller en fin känsla för detaljer ända fram i den oklanderligt välbalanserad avslutningen. Ett vin med djup och harmoni.

100% Pinot Noir

Passar till: Röda Bourgogne har ofta hög syra och passar till rätter med en aning syrlighet. Sälta i maten mildrar syran om man tycker att den är för hög. Gärna mustiga fågelrätter. Ex. Ankbröst med granatäppelsås.

Ett härligt vin som blir svårt att låta bli men det vinner absolut på en tids lagring. Spara 8-10 år.

75cl

POMMARD LES EPENOTS 1ER CRU


Vinet: Les Epenots är en vingård som består av lerig jord och därmed inte dränerar bort vatten så väl. Detta ger kraftfulla och relativt tanninrika viner. Parent’s Epenot har en varm doft av underliggande mogen frukten. Vinet har fin tyngd och fyllighet och är imponerande koncentrerat. Smaken drar mer åt mörka bär än röda och en antydan av lakrits och mocka dyker upp i eftersmaken. Tanninrikt men välbalanserat.

100% Pinot Noir

Passar till: Varför inte en kraftfull Beuf Bourguignonne, eller en biff Rydberg med senapscreme med sting.

Ung nu och behöver ett år eller två att mogna.
Kan sparas 8-10 år.

75cl

Corton Gr Cru Les Renardes


Vinet: Magisk, koncentrerad och fruktig. Utvecklat, moget vin med elegans, komplexitet och perfektion i en skön blandning.

100% Pinot Noir

Passar till: Till Beuf Bourguignonne så klart.

Det här vinet är redan färdigt att njutas. Corton behöver alltid lagras ett antal år för att utveckla sina runda läckra bäraromer.

Drick nu och 6-7 år framöver

75cl

Corton Grand Cru Blanc


Vinet: Corton är den enda appelation i hela Bourgogne som producerar både röda och vita Grand Cru viner. Parents vingård vetter mot sydöst och är nära toppen av den berömda Corton sluttning. Endast 3 odlare har tillgång till denna vingård, så det är mycket exklusivt.
Vinet är läckert fylligt med elegant minetralitet. Toner av gula plommon, vita blommor och mandel. Frisk syra. Ett fantastisk vin med stor personlighet.

100% Chardonnay

Passar till: Fisksoppa med saffran eller andra goda fiskrätter med balanserad syra. Inte alltför kraftiga smaker dock, då man inte skall överskugga de läckra och i viss mån subtila smakerna i vinet.

Underbart nu men vinner än dock på lagring. Spara 6-7 år

75cl