Domaine MUCYN

Domaine MUCYN

Efter avslutade vinstudier i Beaune i Bourgogne 2001 bestämde sig Jean-Pierre och Hélène Mucyn att tillsammans med sina tre döttrar påbörja sina nya liv i vinets värld i norra Rhône. Närmare bestämt i Gervans i Crozes Hermitage.

De hittade sin dröm 300 m från floden Rhône. Huset är ett 250 år gammalt härbärge för båtsmän som tog sig upp och ner längs floden. Stallet där deras hästar blev utfodrade är numera vinkällare. Jean-Pierre och Hélène gör 50 000 flaskor per år. De producerar Crozes Hermitage och St Joseph, både vitt och rött och dessutom ett rött Vin de Pays des Collines Rhodaniennes.

Detta är en härlig solskenshistoria där en familj lyckats fantastiskt väl med att sadla om och leva närmare naturen. Deras viner utvecklas mycket positivt och vinner hela tiden nya erkännande i vinpress både nationellt och internationellt.

De 40 år gamla vinstockarna trivs väl på platån där Hermitages granitrika sluttningar planar ut. Jorden är späckad med norra Rhônedalens typiska rullstenar, Galets Roulés, som är kvarlämningar från istiden.

Druvorna plockas för hand och klasarna avstjälkas, vilket annars inte alltid är fallet i Crozes Hermitage. Druvorna pressas försiktigt och jäser därefter i cement och ståltankar. Kall urlakning sker under fyra dagar och därefter upp till fyra veckors fermentering i upp till 33 grader. Vinet lagras på gamla ekfat i c:a ett år innan det buteljeras.