domaine mucyn 


Efter avslutade vinstudier i Beaune i Bourgogne 2001 bestämde sig Jean-Pierre och Hélène Mucyn att tillsammans med sina tre döttrar påbörja sina nya liv i vinets värld i norra Rhône. Närmare bestämt i Gervans i Crozes Hermitage.

De hittade sin dröm 300 m från floden Rhône. Huset är ett 250 år gammalt härbärge för båtsmän som tog sig upp och ner längs floden. Stallet där deras hästar blev utfodrade är numera vinkällare. Jean-Pierre och Hélène gör 50 000 flaskor per år. De producerar Crozes Hermitage och St Joseph, både vitt och rött och dessutom ett rött Vin de Pays des Collines Rhodaniennes.

Detta är en härlig solskenshistoria där en familj lyckats fantastiskt väl med att sadla om och leva närmare naturen. Deras viner utvecklas mycket positivt och vinner hela tiden nya erkännande i vinpress både nationellt och internationellt.

 

De 40 år gamla vinstockarna trivs väl på platån där Hermitages granitrika sluttningar planar ut. Jorden är späckad med norra Rhônedalens typiska rullstenar, Galets Roulés, som är kvarlämningar från istiden.

Druvorna plockas för hand och klasarna avstjälkas, vilket annars inte alltid är fallet i Crozes Hermitage. Druvorna pressas försiktigt och jäser därefter i cement och ståltankar. Kall urlakning sker under fyra dagar och därefter upp till fyra veckors fermentering i upp till 33 grader. Vinet lagras på gamla ekfat i c:a ett år innan det buteljeras.

CROZES-HERMITAGE BLANC "Les Charmeuses"


Vinet: Generös livlig doft med blommiga inslag och toner av hagtorn, gentiana, aprikos, kanderad frukt och rostade nötter.
Välbalanserat vin där doften väl avspeglas i den harmoniska smakrikedomen. Behaglig fetma bidrar till en lång härlig eftersmak.

60% Marsanne, 40% Roussanne

Passar till: Drick gärna till sötvattensfisk eller pilgrimsmusslor. Varför inte smörstekt gös med vitvinssås och knapriga gula kantareller.

Drick nu och 2-3 år framöver.

75cl

CROZES-HERMITAGE ROUGE "Les Entrecoeurs"


Vinet: Detta Crozes Hermitage har lagrats enbart på ståltank vilket ger ett vin med frisk, ungdomlig och kryddig doft. Doften är bärig med toner av björnbär, hallon, nyrostat kaffe och gummi. Harmonisk, ung och friskt kryddig med smaker av mörka bär, plommon, lakrits och peppar. Fina mogna tanniner, bra syra, lång eftersmak.

Passar till: Crozes Hermitage görs alltid på druvan Syrah som har en lätt kryddighet och därför kräver smakrika mustiga rätter av tex. fågel eller mörkt kött. Var försiktig med för mycket hetta, beska och sötma i rätten, det kan framhäva vinets strävhet och den egen pepprigheten. Smaksätt gärna med enbär, svartpeppar eller timjan.

Drick nu och 5-7 år framöver.

75cl

Saint Joseph "Les Carats"


Vinet: Klart, rent och gyllene vin med fin doft av vita blommor, acacia, smörstekt mandel och aprikos. I munnen känns vinet generöst, friskt och finessrikt med lång aromatisk uthållighet. Behaglig rondör och fyllighet som härstammar från 9 månaders lagring på gamla (neutrala) franska fat.

100% Rousanne

Passar till: Glöm inte bort att bjuda ett vitt vin som aperitif. Detta vin passar perfekt. Matcha med grillad fisk (grillad havsabborre), grillad hummer, rökt lax, mild getost. Inte alltför smakrika tillbehör som då lätt kan överskugga vinet.

Redan njutbart men kommer också att förbättras de närmaste par åren.

75cl

ST JOSEPH Rouge "Les Salamandres"


Vinet: Ungdomlig kryddig doft med inslag av björnbär, hallon, nyrostat kaffe och gummi.
Harmonisk ung frisk kryddig smak. Toner av mörka bär, plommon, svartpeppar och tjära. Fina men unga tanniner, bra syra, lång eftersmak.

100% Syrah

Passar till: Druvan Syrah har en lätt kryddighet och därför kräver smakrika mustiga rätter av tex. fågel eller mörkt kött. Var försiktig med för mycket hetta, beska och sötma i rätten, det kan framhäva vinets strävhet och den egen pepprigheten. Smaksätt gärna med enbär, svartpeppar eller timjan.

Drick nu och 5-7 år framöver.

75cl