Domaine Le Fay d´Homme

Domaine Le Fay d´Homme

Vincent Caillé som tillsammans med sin fru Sylvie och sina två yngre bröder äger och driver Domaine de la Fay d’Homme är femte generationen vinmakare. Båda Vincents föräldrar härstammar från vinmakarfamiljer vilket man kan säga gör honom till ett ”vinmakarkoncentrat”

1986 började Vincent att sköta 4 Ha av familjens vingårdar som när pappan gick i pension 1992 utökades till 14 Ha, alla utspridda över 4 orter och 14 km. Vincent hittade fina nya vingårdar och utökade arealen till 38 Ha för att sedan sälja av de minst intressanta och behålla de bästa 26 hektaren.

Första gången namnet på druvan Muscadet har kunnat hittas i skrift var 1635  i dokument från den närliggande byn Gorges.

Man har funnit att Ludvig XIV, efter den ”Stora frosten” 1709, utfärdat ett dekret att frosthärdiga druvor från Bourgogne skulle föras upp till och planteras i Loiredalen. Dessa druvor, Muscadet, går därför också lokalt under namnet Melon de Bourgogne.

När AOC Muscadet erkändes år 1936 bildade 8,000 Ha längs floden Sevre et Maine hjärtat av appelationen. Idag finns appelationen Muscadet planterat på totalt 13,000 Ha.

Byn Monnières hade redan 1936 några av de absolut bästa lägena. Vincents far var född i Monnières och hans mor i Gorges. Själv föddes Vincent i La Fevrie där han fortfarande har vingårdar. Det är härifrån Vincents egen favoritcuvée kommer ifrån, Clos de la Féverie.

När Vincent tog över ställde han om till ekologisk vinframställning. Han är certifierad ekologisk och jobbar ihärdigt mot sin dröm att bli helt biodynamisk.

På vinlådor från Le Fay d’Homme kan man läsa hans devis. –”För att göra riktigt bra vin behövs en speciell filosofi, man måsta vara en drömmare”

En drömmare är ett attribut som väl beskriver Vincent Caillé. En person som med passion och positiv anda offrar ett liv i all bekvämlighet för att öka kvalitén på sina viner och för att bidra till en renare natur, en renare jord och ett bättre liv.

Vincents mål är att rätt och slätt producera de absolut bästa druvorna. Det kanske låter udda men är lätt att förstå. Han menar att ju mer arbete man lägger ner i vingården desto mindre behöver man göra i vinkällaren. Han är definitivt inte lat, men han har lärt sig med åren att inte göra någonting, att vara återhållen och inte lägga sig i vinets tillkomst.

Hans arbete leder till härligt rena, uttrycksfulla och knivskarpa Muscadetviner som tydligt uttrycker deras respektive terroirer, orthogneiss, gabbro och granit.

Hans viner, både vita och röda, under ”La Part du Colibri” har fått sitt namn efter en indiansk filosofi som bygger på en söt historia om en kolibri som ivrig och gång på gång fyller sin lilla näbb med vatten för att bidra till släckningsarbetet av en skogsbrand. Kråkan kraxar elakt att det där lilla förslår ju inget och får till svar från den lilla kolibrin att –”även om det bara är en droppe så bidrar jag så gott jag kan.….”. ”La part du Colibri” eller slarvigt översatt, kolibrins bidrag.