Domaine La Boutinière är en typisk familjeegendom som startad redan 1920.

Frédéric Boutin, fjärde generationen vinmakare äger och driver den 10 hektar stora vingården sedan 1996. Fram till 1981 såldes hela skörden till negociantfirmor.  Idag gör man sig av med den minst intressanta fjärdedelen av druvorna och använder enbart de bästa i de egna vinerna. De 10 hektar vingårdar i form av åtta parceller är utspridda över hela appellationen och vinstockarna har en snittålder på 70 år. Frédéric använder alla 14 tillåtna druvor i sina Chateauneuf du Pape.

Cuvée Tradition har en druvblandning av 70% grenache, 10% cinsault, 10 % mourvedre, 10% syrah och de andra tillåtna druvorna. Jordmånen är kalkrik med typiska galets roulés, av naturen rundslipade rostfärgade stenar av varierande storlek, allt från tomater till fotbollar. Skördeuttaget ligger på 30 hl/ha. Druvorna passerar sorteringsbord, avstjälkas till 80% och genomgår sedan tre veckors cuvaison, dvs druvmusten jäser och har kontakt med skalresterna. Därefter spenderar det nyjästa vinet ett år på stora foudres, trätunnor, innan buteljering.

 

www.domainelaboutiniere.fr

 

Chateauneuf du Pape Blanc


Vinet: Vit Chateauneuf du Pape är en raritet och representerar bara 6% av domainens produktion. Frederic skördar och sorterar druvorna manuellt. Han pressar skörden snabbt för att förhindra oxidation och jäser vid låga temperaturer mellan 17-20°. Allt för att bevara fräschör och fruktighet. För att ge komplexitet lagras 10% av vinet 6 månader på fat och resterande 90% på ståltank.

Ur glaset kommer dofter och smaker av vita blommor, kokta päron, citrus, vita vinbär, kvitten och mycket mer. Vinet utvecklas och öppnar upp sig i glaset för varje klunk.

60% Clariette, 20% Grenache, 10% Bourboulenc, 10% Roussane

Passar till: En mustig fisksoppa eller en god skaldjurspasta. Varför inte prova ankbröst med granatäppelsås. Krydda gärna med olivolja.

Vita Chateauneuf du Pape viner är generelt inte långlivade. Drick nu och 3-5 år framåt

75cl

Boutiniere Chateauneuf du Pape


Vinet: Jordmånen är kalkrik med typiska galets roulés, av naturen rundslipade rostfärgade stenar av varierande storlek, allt från tomater till fotbollar. Skördeuttaget ligger på 30 hl/ha. Druvorna passerar sorteringsbord, avstjälkas till 80% och genomgår sedan tre veckors cuvaison, dvs druvmusten jäser och har kontakt med skalresterna. Därefter spenderar det nyjästa vinet ett år på stora foudres, trätunnor, innan buteljering.

Ren, fruktig doft med toner av mintchoklad, körsbär, plommonkompott, lakris och läder. Fyllig, kraftfull, aromatisk smak. Inslag av björnbär, körsbär, lingon, lakris och choklad. Elegant struktur med lång harmonisk eftersmak.

70% Grenache, 10% Cinsault, 10% Mouvèdre, 10% Syrah

Passar till: Det här Chateauneuf du Pape vinet har en stor del Grenache. Grenache är en tilltalande druva med måttlig syra och generös frukt som drar en aning åt det söta hållet. Passar därför utmärkt till vilt som har en söt touch. Honungsgriljerat ljust kött som fläsk eller kyckling. Kombinera med en något syrlig skysås, annars kan kombinationen bli lite klumpig. Bra kryddor, timjan, rosmarin, körvel och lavendel.

Kan drickas nu och 10 år framåt.

75cl

Chateauneuf du Pape Grande Reserve


Vinerna: Jordmånen är kalkrik med typiska galets roulés, av naturen rundslipade rostfärgade stenar av varierande storlek, allt från tomater till fotbollar.
Ren, fruktig doft med toner av mintchoklad, körsbär, plommonkompott, lakris och läder. Fyllig, kraftfull, aromatisk smak. Inslag av björnbär, körsbär, lingon, lakris och choklad. Elegant struktur med lång harmonisk eftersmak.

80% Grenache, 10% Syrah, 5% Mourvedre, 5% Cinsault

Passar till: Utmärkt till vilt som har en söt touch. Honungsgriljerat ljust kött som fläsk eller kyckling. Kombinera med en något syrlig skysås, annars kan kombinationen bli lite klumpig. Bra kryddor, timjan, rosmarin, körvel och lavendel.

Båda vinerna är helt klart redo att njutas men kan även sparas ytterligare 6-7 år.

75cl