DOMAINE DE LA JANASSE

 

Domaine de la Janasse tillhör idag toppslotten i Chateauneuf du Pape. Sagan börjar när Aimé SABON 1967 återvänder från militärtjänstgöring och övertar sin far och svärfars vingårdar. Pappa sålde alla druvor till cooperativen och svärfar marknadsförde det färdiga vinet.

1973 byggde Aimé vinkällaren och skapade egendomen Domaine de la Janasse. Successivt har vingårdsarealen ökat från 15 Ha till dagens 55Ha.

I de flesta franska vinfamiljer går traditionen att göra vin i arv, så även i familjen Sabon. Efter att ha slutfört önologstudier i Beaune och studier i marknadsföring i Macon, får Christophe Sabon 1991 överta ansvaret för gården. Tillsammans med sin syster Isabelle, även hon utbildad önolog, som 2001 ansluter sig till familjeteamet, utvecklar de egendomen och skapar det anseende man har idag. Isabelle arbetar uteslutande i vinkällaren medan Christophe lägger stora delar av sin tid i vingården.

Man värnar passionerat miljön och lägger stor vikt vid att respektera naturen och jorden. Man strävar hela tiden efter att ursprung och terroir skall avspegla sig i vinet. Isabelle är noga med att inte använda för mycket ek och tar avstånd från överextraherade viner. Balans och harmoni är i fokus.

Principauté d'Orange


Vinet: Sommarens självklara vardagsrosé. Ett lätt och fruktigt vin med härliga röda bärtoner i doft och smak. Friskt, fräscht, fruktigt och okomplicerat. Pigg frisk syra som ger vinet fi n stuns. Perfekt till tjejträffen.

70% Grenache, 30% Syrah

Passar till: Som aperitif, Till vad som helt, när som helst, hur som helst.

Bör drickas inom 2-3 år.

75cl

(Vinsummum France)

CÔTES DU RHÔNE Tradition


Vinet: Doften är bärig och varm med inslag av mörka körsbär björnbär och skogsbär. 
Smaken är ung, ren och fräsch, mjukt syrlig och bärig. Inslag av mörka mulliga skogsbär med en lätt 
kryddig och mineralig touch.

50% Grenache, 20% Syrah, 15% Vieux Carignan 15%, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault

Passar till: Grenache är en mullig druva med måttlig och genrös frukt som drar en aning åt det söta hållet. 
Passar därför smakrik köttgrytor. Utmärkt till vilt som har en söt touch eller honungsgriljerat ljust kött som fläsk eller kyckling. Bra kryddor är timjan, 
rosmarin, körvel och lavendel och så förtås vitlök.

Ännu ung men kan drickas nu. Kan lagras 4-5 år.

75cl - Magnum

(Vinsummum France)

Côtes du Rhône Village "Terre d´Argile"


Vinet: Härlig mörkt rubinröd färg. Doften är djup, komplex och bärig. Smaken är ung, harmonisk och välbalanserad. 
Kraftfulla influenser från Syrah och Mourvèdre som rundats av med försiktig ekfatslagring. Läckra toner av mörk 
choklad, mörka bär lakrits och milt rostade fat.

Grenache, Mourvèdre, Syrah, Carignan

Passar till: Detta vin är perfekt till allt grillat. Gärna med smakrika såser. Bra kryddor, timjan, rosmarin, körvel och lavendel.
Det förhöjer vilt grytor och alla långkok om du klarar av att spara det till hösten, vill säga.

Kan drickas nu men klarar 6-8 i vinkällare.

75cl

(Vinsummum France)

Châteauneuf du Pape Blanc Tradition


Vinet: Mogen öppen doft med torkad frukt och citrus. I munnen, medelfyllig, silkeslen och full av aprikos och ananasaromer. Ett torrt vin med härlig krispig avslutning.

50% Grenache, 25% Roussanne, 25% Clairette

Passar till: Vita fiskar gärna med fänkål som tillbehör. Skaldjurssauté med vitt vin och vitlök. Att smaksätt något tillbehör med pernaud skulle passa bra och vara spännande.

Vit Chateuneuf du Pape är generellt inte långlivad. Drick inom 3-4 år.

75cl

(Vinsummum France)

CHÂTEAUNEUF DU PAPE TRADITION


Vinet: Generös doft, av moreller, hallon, fikon, örter och peppar. Mjuk medelfyllig smak, med toner av mörka bär, björnbär, körsbär, lingon, lakrits och malört. Ett elegant vin med frisk syra och lång tilltalande eftersmak.

70% Grenache, 15% Syrah, 13% Mourvèdre, 2% Cinsault

Passar till: Det här Chateauneuf du Pape vinet har en stor del Grenache. Grenache är en tilltalande druva med måttlig syra och genrös frukt som drar en aning åt det söta hållet. Passar därför utmärkt till vilt som har en söt touch. Honungsgriljerat ljust kött som fläsk eller kyckling. Kombinera med en något syrlig skysås, annars kan kombinationen bli lite klumpig. Bra kryddor, timjan, rosmarin, körvel och lavendel.

Vinet är redan gott ännu ungt och behöver en tid i källaren för att helt komma till sin rätt.

75cl

(Vinsummum France)

CHÂTEAUNEUF DU PAPE Chaupin


Vinet: Tät kryddig och nyanserad smak med inslag av fat, körsbär, lakrits, örter, björnbärskompott, peppar, choklad och charkuterier. Härlig struktur med koncentration, fyllighet och silkiga tanniner

100% Grenache

Passar till: Serveras till smakrika rätter av mörkt kött, gärna grytor eller stekar. Bra kryddor är timjan, 
rosmarin, körvel och lavendel och så förtås vitlök.

Chaupin är ett av Chateauneuf du Papes mästervärk. Borde med välbehag kunna drickas i 20 år till.

75cl

(Vinsummum France)

CHÂTEAUNEUF DU PAPE VIEILLES VIGNES


Vinet: Detta mycket speciella Chateauneuf du Pape kommer från 4 lägen med olika jordmån. Vinstockarna är mycket gamla, de äldsta100 år. Blandningen skapar ett perfekt balanserat vin med härlig kropp och struktur. Doft karaktäriseras av mörk tät balanserad frukt med toner av peppar, örter, fikon, friska syltade bär och mineral. Smaken är varm med härlig pepprighet, koncentrerad sötfrukt och lång, ännu ungdomlig eftersmak. Tanninerna är närvarande men mogna och lena. Försiktig användning av ekfat skapar en frisk och elegant känsla.

85% Grenache, 10% Syrah, 3% Mourvèdre, 2% Övrigt

Passar till: Lamm och fågel med provencealsk kryddning. Tomat, olivolja, vitlök, aubergine, rosmarin, timjan och mycket mer.

Kan lagras mycket länge.

75cl

(Vinsummum France)