domaine de l'engarran

Systrarna Constance Rerolle och Diane Losfelt är nu tredje generationen kvinnor som sköter om detta vackra slott från 1700-talet. Slottet som är klassat som ett historiskt monument ligger i Lavérune, precis väst om Montpellier. Familjen gjorde sin första slottsbuteljering 1978 och har sedan dess tillhört de välrenommerade egendomarna i Languedoc. Constance ansvarar för marknadsföring och försäljning och Diane förestår vinkällaren. Till sin hjälp har hon önologen Jean Natoli.

Familjen äger 48,5 Ha vingård. Man värnar miljön och är starkt engagerad i TERRA VITIS. En organisation där filosofin för all vinverksamhet, från brukandet av jorden ända fram till slutkund, skall vara miljömässigt hållbar, genomtänkt och långsiktig. Deras vingårdar tillhör de absolut bästa i Languedoc. Elegans och fyllighet är Dianes ledord vilket återspeglas i deras härliga viner.

 

La Lionne Blanc


Vinet: Sauvignon Blanc från dessa trakter är något alldeles speciellt. Friskt, fräscht och livligt med härlig rondör. Doft och smak av vita blommor, citrus, honung och kanderad ananas. Lång läcker och aromatisk eftersmak.

100% Sauvignon Blanc

Passar till: Grillade skaldjur eller fisk med krämig sås. Gärna med några droppar citron. Sauvingon blanc är alltid gott till getosten på ostbrickan.

God nu men kan sparas 3-4 år.

75cl

La Lionne Rouge


Vinet: En druvsammansättning som ger en mycket uttrycksfull smakpalett med härlig kryddighet och toner av svarta vinbär, körsbär och björnbär. En touch av oliv och svartpeppar ger extra bett och den lilla (25%) och perfekt doserade ekfatslagringen ger en svag vaniljton och mjuka tanniner. En charmig resa bland frukt och kryddor.

60% Cabernet Franc, 19% Syrah, 17% Grenache, 4% Carignan

Passar till: Kan drickas både till mat och prat. Passar till vardags såväl som till fest. Kötträtter med smarriga såser. Gärna ett uns sötma i såsen. Goda köttbullar med brunsås och lingonsylt passar som handen i hansken.

Drickfärdig och gott idag men kan spara upp till 5 år.

75cl

Gres de Montpellier


Vinet: Detta vin representerar hjärtat av L’Engarrans viner. Det är här det hela började 1960, följt 1978 av den första buteljeringen av Francine Grill, en vin-pionjär i Languedoc. Syrah, Grenache och Carignan, vinifieras separat med syfte att ta tillvara på personligheten hos varje enskild druvsort innan de får smälta samman i en 12-16 månaders mognadsprocess på gamla ekfat och tunnor. Här utvecklar vinet aromer av körsbär, viol, rosor och eukalyptus. Ett elegant och välbalanserat vin med lång härlig eftersmak.

70% Syrah, 15% Grenache, 15% Carignan

Passar till: Lamm i alla dess former. Gärna grillat. Svamptillbehör. Sauterade Champignoner, smörstekta kantareller t.ex.

Kan med lätthet avnjutas redan nu men har potential att lagras 5 till 7 år.

75cl

Quetton Saint Georges


Vinet: Detta vin är juvelen i kronan hos L’Engarran. Druvorna kommer från de bästa vinstockar i Cru Saint Georges d'Orques. Vinet avslöjar all elegans som mogen Syrah kan ge med koncentrerad mörkbärig fruktighet som lindas in i Grenachedruvans yppighet och som därtill kryddats med en blommig touch från Mourvèdre. 12 månaders lagring på delvis nya och gamla franska fat och därefter 10 månader i cementtank ger vinet en härlig doft av rostad vanilj och en touch av tryffel på de sammetslena tanninerna, utan att för den skull överskugga fruktigheten av svarta vinbär och björnbär.

74% Syrah, 14% Grenache, 12% Mourvedre

Passar till: Syrah har en lätt kryddighet kräver därför smakrika mustiga rätter av t.ex. fågel, vilt eller mörkt kött , gärna grillat. Var försiktig med för mycket hetta, beska och sötma i rätten, det kan framhäva vinets strävhet och dess egen pepprighet. Smaksätt gärna med enbär, svartpeppar, timjan, rosmarin, körvel och lavendel.

Vinet är klart att avnjutas redan nu men kan utan problem sparas runt 6 år eller mer.

75cl