Domaine d'Elise vingårdar

Domaine D´Elise


Vin har producerats i Chablis sedan 1000talet. Under de senaste hundra åren har gränserna för det område som får kalla sig Chablis skiftat och varit föremål för kontroverser. Meningsskiljaktigheterna har kretsat kring områdets två geologiska formationer bestående av kalkstenslämningar. Den Kimmeridgianska och den Portlandiska. Den Kimmeridgianska jordmånen som är mjuk och bördig återfinns mest på sluttningarna medan den något yngre Portlandiska är hård och stening och finns på toppen av kullarna. Frågan har varit huruvida man skall begränsa appellationens vingårdar till endast de som ligger på Kimmerigiansk jordmån. Åsikterna är många och olika. Jordmånerna överlappar varandra så det geologiska svaret är inte självklart, dessutom finns det historiska förteckningar över var vingårdar har kultiverats, vilka ytterliga skapar förvirring. 
 

Idag består appellationen av 7 sammanhängande Grand Cru vingårdar på tillsammans totalt 112 Ha. 40 utspridda vingårdar på totalt 742 Ha utgör Premier Cru. Dessa vingårdar ligger alla på Kimmeridgansk kalkstensjord.

Huvuddelen av appellationen är uppdelad mellan Chablis Village 4420 Ha, mestadels Kimmeridgansk kalkstensjord och med etiketten ”Chablis”, och Petit Chablis på 1562 Ha som växer mestadels på Portlandisk kalstensjord. 
 

1970 Etablerade sig Domaine d’Elise strax utanför staden Chablis i kommunen Milly. Den köptes av den nuvarande ägaren Frédéric Prain 1982. Vingårdarna ligger rakt ovanför Premier Cru vingården Côte de Lechet. Ovanligt nog består de 13 hektaren av en sammanhängande vingård. Jorden är mager med stenig yta, speciellt på toppen av kullen. Fréderic beskär sina stockar hårt under växtsäsongen för att hålla nere skörden och på så sätt öka koncentrationen. Han skördar så sent som möjligt.
 

Frédéric låter musten sätta sig och fällningen sjunka till botten innan jäsningen får sätta igång. Vinet jäser i temperaturkontrollerade cementtankar klädda med rostfritt stål. Båda vinerna genomgår malolaktisk jäsning och lagras på sin jästfällning, Petit Chablin i 7 månader och Chablin i 10 månader. Han behåller de bästa tankarna själv och säljer 50% av sin produktion på bulk till vinindustrin. Som hos så många andra passionerade kvalitetsproducenter är arbetet i vingården av högsta vikt. Endast en välmående vingård skapar förutsättning för kvalitetsvin.

PETIT CHABLIS


Vine:Friskt och torrt med citrustoner, persika och gula plommon. Härligt frisk syra med aningen mineralitet. Fint bett i den måttligt långa eftersmaken.

100% Chardonnay

Passar till: Salta skaldjur eller vit fisk med vinsås. Svenska hårdostar med sälta såsom Västerbotten eller Prästost är också en bra matchning. Tänk på att möta vinets syra med syra i maten.

Drick nu eller under ett par tre år.

75cl