Domaine Parent

Domaine Parent

Domaine Parent är nästan en institution i Pommard med sitt kontor och sin vinkällare mitt i centrum av byn, mittemot kyrkan. Även om familjen kan spåra sina rötter i vinbranschen så långt tillbaka som till 1600-talet så var det Claude Parent ( f.1770 ) som faktiskt etablerat vinhuset 1803. Sex generationer senare, 1998, tog Anne och Catherine Parent över egendomen efter deras far Jacques. Det finns också en bror - François - men efter att han gift sig in i Gros familjen ( Ann - Françoise Gros ) valde han att vara en del av driften av domainen AF Gros.

Idag är det Anne Parent som sköter de tekniska aspekterna av vinframställning och vinodling och Catherine Fages – Parent som ansvarar för de kommersiella åtagandena i verksamheten.

Domaine Parent omfattar cirka 10 hektar och producerar cirka 6 500 lådor (12fl) vin per år, varav nästan 90 % exporteras. Bortsett från några vingårdslägen i Beaune och runt berget vid Corton är deras vinstockar koncentrerade till Pommard där även deras kontor och vinkällare ligger.

Man producerar viner från alla kvalitetsnivåer. Från ren enkel Bourgogne till Grand Cru. Eftersom man även är licensierad vingrossist och därför tillåts köpa upp druvor från andra odlare kan man utöka produktionen av de enklare Bourgognerna. Den totala produktionen uppgår därför till cirka 10-12,000 lådor per år.

Anne Parent är vinmakare med stort V. Hon är dessutom entusiastisk, engagerad och en verklig ambassadör för sin by och sitt vin. Anne studerade juridik och arbetade som konsult innan hon återvände till domainen 1998. Hon älskar mat och vin i kombination och föreslår gärna rätter att matcha till deras viner och hon brinner även för de lokala restaurangerna som är väl värda att besöka. Anne är en inbiten golfspelare och liknar även några av hennes cuvéer vid Tiger Woods. Kraftfull, framstående och högsta mode. Ungefär som en Pommard 1er cru ”Les Epenots”. Anne beskriver sitt arbete som en dröm ... en fascination ... även om hon medger att det var en tuff start 1998. Hon gillade aldrig den årgången med sina omogna och robusta tanniner men är förvånad över hur dessa viner idag börjar mjukna och till och med uppvisa lite charm.

 

Som delägare och vinmakare av Domaine Parent sedan 1998 har Anne sakta ändrade sin inställning. Alla druvor handplockas och man har minskat skördeuttaget. Druvorna sorteras på ett vibrerande sorteringsbord innan de avstjälkas. Man använder odlad jäst från de egna jäststammarna och två gånger om dagen trycker man ner druvskalen som flutit upp till ytan i jäskaret (pigeage). Efter alkoholjäsning hålls temperaturen vid 32-35 ° C, allt för att bevara färgen. 45-60 % nya ekfat används för Pommard 1er crus och man blandar fat från 3 olika fat tillverkare. I vinerna från Beaune och Ladoix används närmare 30 % nya fat medan standardvinerna huvudsakligen mognar i rostfritt stål utom de bästa druvorna som får ligga på gamla fat. Med det sällsynta Cortonvinet sker både alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen på fat, vanligen med batônnage (omrörning av jästfällning) en gång i veckan.