chateau suduiraut
 

Suduiraut  fick sitt namn 1580 när Nicole d'Allard gifte sig med Léonard de Suduiraut. Slottet plundrades och brändes ner under Fronden-upproret (det inbördeskrig som rasade i Frankrike under åren när kung Ludvig XIV var minderårig) men byggdes upp igen på 17-talet. I slutet av 1800-talet togs det över av en brorson till Suduiraut familjen, Jean Joseph Duroy, baron av Noaillan och döptes till Cru du Roy.

Familjens hem blev tilldelad en cartouche med släkterna Suduiraut och Duroys vapensköldar, vilken har gett upphov till den vapenskölden som används av Château Suduiraut idag.

Fastigheten planterades med magnifika trädgårdar, designade av Le Nôtre, kung Ludvig XIV: s berömda trädgårdsmästare. Den 18 april 1855 blev slottet  klassat som en Premier Cru i det officiella klassificeringsprogram  för vinområdet Gironde.

AXA Millesimes förvärvade Suduiraut 1992 med syfte att bevara och vidmakthålla gårdens anmärkningsvärda tradition av vinodling och vinframställning. Inspirerad av de stora Suduiraut vinerna från förr, har den nya ledningen möjliggjort för denna stora egendom att uppfylla sin fulla potential. 

Denna fantastiska terroir, badar i solljus och omfamnas av höstdimmor som generöst tillhandahålls av Ciron och Garonne floder. Idealiska förhållanden och förutsättningen för utvecklingen av ädelröta.

Vingårdens 92 hektar är på en sandig, stenig jord där stenarna absorberar värmen från solen vilket hjälper druvorna att mogna snabbare. Det är denna unika ”terroir” som ger vinet dess enastående smakrikedom. 

Denna tunna jordmån behåller mycket lite vatten vilket leder till plågade vinrankor med låg avkastning. Druvorna blir mycket koncentrerade när vinstockarna tvingas att dra sin näring från djupet av jorden. Terroiren blir ännu tydligare på grund av detta vilket tar sig uttryck i en markerad mineralitet.

Det är denna harmoni av motsatser, överflöd och mineralitet, som förvandlar Suduirauts viner till en upplevelse för alla sinnen. Teamet på Suduiraut är passionerade och stolta över sitt arbete och deras målsättning är att alltid söka utvinna ett av världens finaste viner.

Lions de Suduiraut


Vinet: Det berömda Sauternes slottet Chateau Suduiraut lanserade med årgång 2011 detta tredjevin med inriktning på en yngre publik där vinets friska sötma och lätthet skall matcha den modernare matkulturen och livsstilen.
Doft och smak av honung, persika och söt kryddig ananas kombinerat med friskhet och lätthet.

96% Semillon, 4% Sauvignon Blanc.

Passar till: Som aperitif eller till ost eller dessert.

Drick nu och 5-6 år framåt.

37,5cl