Chateau martinon

Chateau Martinon ägs sedan 1700-talet av samma familj (Trolliet) och ligger i hjärtat av Entre-Deux-Mers i Haute-Benauge. Entre-Deux-Mers är ett vindistrikt i Bordeaux som ligger mellan de två floderna Dordogne och Garonne. Egendomen består av 70Ha där 42Ha är planerade med vinrankor. Vingårdar ligger på en sydsluttning och jordmånen är grusig och kalkrik med en berggrund som består av kalklämningar med rikligt med ostronfossil vilket ger fruktiga viner med elegans och mineralitet. Man gör både rött och vitt vin. Vingårdarna planteras med 5000 vinrankor per Ha och utaget per Ha är 55 hektoliter, vilket är normal för området och perfekt för Chateau Martinon.

För familjen Trolliet är tradition och kvalité ledstjärna vilket gjort att de är ett av de mest framstående slotten i området. Under ledning av källarmästaren Monsieur Bataille som tidigare varit vinmakare på Chateau Thieuley har vinerna de senaste 10 åren vunnit stort erkännande världen över.

Chateau Martinon


Vinet: Till skillnad mot de flesta torra vita Bordeauxviner, som i huvudsak består av kaxiga Sauvignon Blanc, så domineras Chateau Martinon av druvan Semillon till 60%. Betoningen på Sémillon ger ett vin som är betydligt rikare och saftigare än typiska Bordeaux Blanc, samtidigt som det erbjuder massor av munvattnande citron-lime fräschör. Vinet är friskt, blommigt med härlig mineralitet. Doft och smak av citrus och lime som stöds av fyllig marmelad och perfekt mogen persika.

60% Semillon, 30% Sauvignon Blanc, 10 % Muscadelle.

Passar till: Förutom den klassiska matchen med ostron så fungerar vinet galant med fisk, räkor, grillad fågel, och lätta kötträtter.

Aningen ungt men ändå gott så drick nu och 3-5 år framöver.

75cl