Chateau Le Conseiller 

Chateau Le Conseiller är ett av de bästa exemplen på hur prisvärda kvalitets viner från Bordeaux kan vara. Jean Philippe Jannoueix gör några av de bästa Bordeaux Superieur vinerna i Bordeaux idag. Jean Philippe Jannoueux förvaltar också La Corix St. Georges i Pomerol, La Confession i St. Emilion och två andra egendomar unser Bordeaux Superieur, Croix Mouton och 20 Mille.

Jordmånen på de 27 hektar vingårdar som Le Conseiller förfogar över består av lera och kalksten. Vingårdarna på ”högra stranden” är planterad med  85% Merlot och 15% Cabernet Franc och med vinstockar som är i genomsnitt 40 år gamla.

Jean Philippe Janoueix arbetar hårt för att skapa det bästa möjliga vinet från Le Conseiller. För att producera Chateau Le Conseiller anväder Jean Philippe okrossade druvorna och jäser dem i en blandning av cementtankar och tankar av rostfritt stål. 3 gånger om dagen, under jäsningen, pumpar man över, dvs vinet tappas ur i botten av taken för att sedan sprayas över skalhatten i toppen av tanken. Malolaktiska jäsningen sker i 50% nya franska fat. Vinet Chateau Le Conseiller lagras sedan i 50% nya franska ekfat och nya amerikanska ekfat i nio månader innan buteljering. Intressant nog är Le Conseiller är ett av de få Bordeauxslotten som importerar amerikanska ekfat. Jean Philippe använder sig till 50% av traditionellt formade barriquer och de återstående faten är cigarrformade vilka Jean Philippe har en förkärlek för. Dessa dyra fat använder han på sina topprankade egendomar i St. Emilion, Chateau La Confession och i Pomerol på Chateau La Croix St Georges. Även om det finns Cabernet Franc i vingårdarna, är vinet ofta produceras med 100% Merlot.

Dessa ansträngningar och investeringar märks tydligt i kvaliteten på vinet. Vinet framställs för att kunna avnjutas ungt och lämpar sig inte för lång lagring.

 

Le Conseiller


Vinet: En drickvänlig och rättfram Bordeaux gjord på 100% Merlot. Smaken är stor, rund, len och fyllig men ändå elegant och slank. Toner av mogen mörk frukt, tobak och lakrits vittnar om balanserad ekfatslagring. Ett riktigt läcker vin som kan drickas ungt.

100% Merlot

Passar till: Grillad entrecôte med rosmarindoftande ugnspotatis och en krämig Bea. Rödvinssås går också bra

Kan med lätthet drickas redan nu och 6-7 år framöver.

75cl