Château La Pointe grundades i mitten av 1900-talet. La Pointe betyder ”spetsen” och den ovanliga formen på deras vingårdar i Pomerol inspirerade därav till namnvalet. Pomerol är den minsta appellationen i Bordeaux. Därför är det också normalt att de flesta av gårdarna i Pomerol är små. Men, så är inte fallet med Chateau La Pointe , som är den näst största egendomen i hela Pomerol området med 21 hektar . Endast Chateau Nenin är större. I själva verket är Chateau La Pointe så stort att det tar upp nära till 3 % av hela Pomerol.

Den moderna historian om Chateau La Pointe startade när fastigheten köptes av familjen d'Arfeuille 1941. År 2007 såldes Chateau La Pointe  till ett franskt försäkringsbolag, Generali France. Ett av de första besluten de nya ägarna gjorde var att anställa Hubert de Bouard , ägare till Château Angelus i St Emilion, som konsult. Under de Bouards ledning började man omplantera sina vingårdar på ” The Right Bank”, som man kallar vinområdena på Gironds nordöstra sida. De drog upp Cabernet Sauvignon och planterade mer Merlot och Cabernet Franc då dess båda druvsorterna lämpar sig mycket bättre på Chateau La Pointes jordar.

Man har dessutom lagt ner enorma summor pengar på att förbättra vinerna, vinifieringen och vinkällaren på Chateau La Pointe. De största förbättringar som gjorts var att utöka antalet jäskar genom att köpa temperaturkontrollerade tankar i rostfritt stål. Man började jäsa druvorna separat, odlingslott för odlingslott. Tidigare använde man i huvudsak cementtankar som vid tiden för köpet var ganska stora. Hela 140 hektoliter. Hubert de Bouard rådde dem dessutom att istället för att köpa nya kar, skulle de bara gjuta i mer betong i botten av de äldre karen. Detta skulle minska ner storleken på karet och på så vis öka möjligheten att kontrollera jäsprocessen och kvalitén samtidigt som man sparade stora investeringskostnader.

Den nya källaren på Chateau La Pointe utformades för att vara en grön och energieffektiv anläggning med solpaneler och vattenåtervinningssystem. Renoveringarna slutfördes precis i tid för att ta in den legendariska 2009 års skörd. Arbetet på Chateau La Pointe fortsätter nu med fokus på ett nytt avloppssystem.

Marken på en 22 hektar stora vingården Chateau La Pointe består av grus, sand och lerjord. Vingårdarna är planterade med 85 % Merlot och 15 % Cabernet Franc, och vinstockarna är i genomsnitt 35-40 år. Vinerna lagras i 50 % nya franska ekfat under i genomsnitt 12 månader. Chateau La Pointe producerar nära 120 000 flaskor Pomerolvin per år från sin egendom på ”högra stranden” i Bordeaux.

Chateau la Pointe


Vinet: Fin blommig rosendoft med en mintig ton. Smaken är mjuk med frisk syra och sammetslena tanniner. Inslag av mocka, plommon och hallon. Lång fräsch eftersmak. Ett vin som erbjuder omedelbar njutning.

85% Merlot, 15% cabernet Franc.

Passar till: Till Bordeauxviner smakar alltid lamm gott. Gärna med potatis eller rotfruktsgratäng. Rena smaker utan hetta passar bäst. Lite fetma som möter vinets rondör, samt syra och sälta i sås och tillbehör mildrar vinets syra och tanniner.

Redan god men kan med fördel sparas i alla fall 10-12 år.

75cl