Château de Cerons är inte bara ett historisk minnesmärke, utan även en härlig herrgård som byggdes i början av 1700-talet beläget på en terrass med utsikt över floden Garonne. 

Framför en vacker kyrka från 1100-talet och omgiven av imponerande stenmurar ligger slottet i hjärtat av byn Cerons i regionen Graves. 

Xavier och Caroline Perromat tog över ledningen av familjens egendom under 2012, och tog i samband med detta på sig utmaningen att producera viner av högsta kvalitet i en av de minst kända, men äldsta appellationer i Bordeaux: Cerons. 

Med utsikt över byn med samma namn som deras egendom ligger Château de Cerons med sina  26 hektar vingårdar planterade på en platå av grus med en alv av kalksten.

Denna terroir, med sin unika jord och sitt unika klimat, producerar tre olika typer av vin: rött Graves, torrt vitt Graves och Cerons samt en söt vit Bordeaux.

 

Chateau de Cerons Graves Vit


Vinet: Finlemmad, komplex och fruktig doft med exotiska inslag och toner av rosor. Krispig struktur med fin rondör. Saftig och silkig fyllighet, tydlig mineralitet och en mild smak av citronskal och rostat bröd. Man använder inga ekfat här utan vinet lagras endast på ståltank.

50% Sauvignon Blanc,40% Sémillon,10% Sauvignon Gris

Passar till: Gärna någon lätt och delikat asiatisk nudelrätt med räkor och för att ge lite sötma, strimlade wokade morötter och en buljong på räkskalet med lite citrongrräs och gurkmeja. Inte för mycket hetta.

Drick nu och 2-3 år framöver.

75cl

Chateau de Cerons Graves Röd


Vinet: Lätt, frisk och livlig doft med toner av röda bär. I munnen är vinet medelfylligt och krispigt och även här finns inslag av röd frukt och röda bär. Tanninerna är mogna och mjuka. Ett okomplicerat och lättdrucket vin.

60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot

Passar till: Passar perfekt till rena enkla kötträtter av lamm, fläsk och kyckling. Kanske helgrillad fågel. Vin eller sky sås. Inga tunga och alltför gräddiga tillbehör.

Bör drickas ungt från och med 2016 och 4-5 år till.

75cl

Chateau de Cerons Cerons Sött


Vinet: Detta är ett sött härligt dessertvin med frsikhet och elegans. Härliga exotiska toner av torkad mango och ananas, inslag av canderat apelsinskal och saffran. Den lätta bitterheten i eftersmaken lättas upp av frisk citron och lime. Ett komplext vin med fin intensitet.

80% Sémillon,18% Sauvignon,2% Muscadelle

Passar till: Söta viner med botrytis som detta passar bra till desserter med sötma och fräschör. Gudomligt till Ananas paj, Crème brulée och Vanilj panacotta med hallon. Prova till mögel ost eller kanske anklevermousse.

Drick nu och 5-6 år framöver.

37,5cl - 75cl