CHAMPAGNE

Att det går att framställa sådana härliga drycker som champagne i detta, Frankrikes nordligaste vindistrikt, är för många en gåta. Blåsigt, regnigt och kallt. I själva verket förhåller det sig precis tvärt om. Många druvor klarar förstås inte av detta nordliga klimat, men för de tre kungadruvorna i Champagne, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier är dessa perfekta förhållanden. Förhållanden som med svalt klimat, friska vindar och förhållandevis kalla nätter ger långsam mognad, vilket bevarar den, för champagne, så viktiga syran. En annan och ännu viktigare ingrediens är den unika kalk eller rättare sagt kritrika jordmånen som stora delar av Champagnes vinrankor växer i. Den jordmån som så starkt bidrar till den härliga mineralitet som man tydligt upplever i bra champagne.

När druvorna plockats, vilket alltid görs för hand, och det stilla vinet jäst, har man ett knastertorrt och snipigt vin med en syra som får även den vanaste av vinprovare att grina illa. Champagnes druvor betraktas bara som mogna och färdiga att skörda för en champagnebonde. I sydligare vindistrikt skulle druvorna anses alltför omogna.

 

Champagne är ett distrikt i Frankrike, cirka 10 mil öster om Paris bestående av 5 odlingsområden; Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côtes de Blancs, Côtes de Sézanne och Aube. För vinälskare finns nästan ingen ursäkt att inte besöka detta vindistrikt som har så mycket att erbjuda. På dryga 30 minuter tar man sig enkelt med tåg, från Charles de Gaulle flygplats till Reims och rakt in i hjärtat av Montage de Reims.

 

För många miljontals år sedan var hela Champagne täckt av vatten och var en del av det innanhav som kallas Parisbäckenet. Lämningar av kalkrika fossil har skapat den jordmån som är så viktig för kvaliteten i en champagne. De fem olika odlingsområdena har alla olika geologiska beskaffenheter där Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côtes de Blancs är de tre områden som ger de absolut bästa förutsättningarna för druvorna att utveckla aromer med  elegans, finess och komplexitet.