castello di bolgheri

Castello di Bolgheris anor går tillbaka till 1200 talet och egendomen har allt sedan dess varit i familjen Gherardescas ägo. Slottet restaurerades under andra hälften av 1700-talet då även vinkällaren byggdes. År 1895 förändrades slottets fasad till det som vi ännu ser idag.

Slottet och markerna överfördes genom ärftliga successionen från grevinnan Alessandra della Gherardesca till hennes dotter grevinnan Franca Spalletti Trivelli, idag 30onde generationen ägare, som är gift med greve Clemente Zileri Dal Verme.

Markerna sträcker sig runt slottet med 130 hektar, av vilka 50 är täckta av vingårdar, resten utgörs av arealer med 6000 oliv träd, odlingsmark och skog. Markerna ligger intill den berömda cypress vägen som prisas i Giosuè Carducci dikter, ”THE VINEYARDS OF BOLGHERI CASTLE”.

1997 planterades vingårdarna med de druvsorter som krävs i ett DOC Bolgheri vin: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah och Petit Verdot. 

Castello di Bolgheris vingårdar finns i utkanten av byn som bär samma namn. Vingårdarna ligger i sydväst, och raderna är placerade vinkelrätt mot havet vilket gör att druvorna kan dra nytta av havsbrisen som ger svalka på eftermiddagen under varma sommardagar. 

Jordmånen är i huvudsak sandig-lerjord rik på sub-alkalisk sten. Den genomsnittliga höjden är 70 meter över havet. Hela gården ligger inom DOC Bolgheri i kommunen Castagneto Carducci. I de mest intressanta vingårdarna, är jorden stenig och med ett pH-värde som för det mesta är basiskt. Dessa egenskaper tillsammans med jordens kalkrikedom skapar stommen i dessa viner. Denna typ av jord producerar viner med subtila och mjuka tanniner, väl integrerad syra och ett tydligt aromatiskt djup.

Slottets vinkällare, som färdigställdes 1796 består av två våningar och ligger i den lilla staden Bolgheri. Den första våningen ligger i gatuplanet och består dels av utrymmen med cementtankar för lagring av vin, och dels av gårdens vin butik, där besökare kan smaka och köpa både slottets vin och olivolja.

Källarplanet är centrum för slottets vinframställning. Gammalt, pittoreskt men opraktiskt. I de små medeltida lokalerna stoltserar moderna temperaturkontrollerade ståltankar för jäsning och urlakning, och små franska barriquer för mognad och lagring av vinet. Normalt är ca 25% av faten nya, lite beroende på årgång.

Cabernet Sauvignon är den dominerande druvan i båda deras viner. Den ger stadga i vinet och harmoni mellan fruktighet och kryddighet.

Merlot bidrar med spännande frukt, volym, bredd och silkeslena tanniner. Cabernet Franc är mörk och intensiv i doft och smak och ger elegans och förfining till vinet.

Gårdens agronom är grevinnans make Clemente Zileri Dal Verme. Oenolog och vinmakare är deras gemensamme son Federico.

VARVARA


Vinet: Varvàra bjuder på intensiva och spännande dofter och aromer fulla av solvarma mörka bär, kaffe, tryffel och vanilj. Mjuk fyllighet med behaglig syra och lena tanniner. Lång smakrik och fruktig eftersmak.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot

Passar till: Smakrika kötträtter. Härlig fyllig rödvinsås med en aning sötma.
Mycket bra till smakrik Italiensk antipasto, viltgryta och rätter av rött kött. Vildsvinskött är mycket populärt och gott till dessa viner.

Kan med lätthet drickas redan nu.

Kan även sparas i 8-10 år.

75cl

CASTELLO DI BOLGHERI


Vinet: Castello di Bolgheris vingårdar ligger mitt emellan de världsberömda producenterna Sassicaia och Ornellaia. De producerar härliga supertoscana viner av mycket hög klass. Vinet är kraftfullt och ungdomligt med fruktig smak. Inslag av skogsbär, svarta vinbär, mintchoklad och lakrits. Tanninerna är närvarande men sammetslena. Lång harmonisk och något eldig eftersmak.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Passar till: Mycket bra till smakrik Italiensk antipasto, viltgryta och rätter av rött kött. Vildsvinskött är mycket populärt och gott till dessa viner. Använd syrarika tillbehör utan uttalad beska. Krydda inte alltför starkt då det gör vinet än mer eldigt.

Vinet vinner på att vila ett år eller två innan du korkar upp. Kan sparas 8-10 år.

75cl