Camille Savès

Champagne Camille Savès

 

Familjen Savès har bott i hjärtat Bouzy sedan 1894. Eugen Savès, jordbruks-ingenjör till yrket, grundade champagnehuset när han gifte sig med Anaïs Jolicoeur, dotter till en odlare från den pittoreska byn Bouzy. En övertygande man med mycket karaktär och en riktig älskare av jorden. Eugène insåg snart hur viktigt det var att framställa sitt eget vin och han kastade sig in i äventyret att producera vin. 

Sedan dess har hans barn Louis, Camille och nu Hervé vandrat i sin fars fotspår och drivit familjens tradition vidare.

Hervé, nu i 60-års åldern, sköter den 10 Ha stora vingården. Marken är klassificerad som Grand Cru i byarna Bouzy, Ambonnay och Tours-sur-Marnes samt Premier Cru i byn Tauxières. Vinrankorna har en genomsnittsålder på över 35/40 år och Hervé sköter dem med stor omsorg och respekt för miljön och traditionerna i Champagne. Filosofin är ekologisk och jorden vårdas med gröna fingrar allt för att bevara den unika karaktären av Champagnes prestigefulla ”terroir”
Champagnerna lagras minst fem år på sin jästfällning. Malolaktisk jäsning undviks, vilket ger viner med stor finess och skärpa.

Rosé Brut Grand Cru


Vinet: Delikat, fruktig och smakrik. Aningen brödig med en blommig touch och toner av röda bär såsom jordgubb, hallon och körsbär. Behaglig mineralitet. 8 gr dosage.

60% Chardonnay, 28% Pinot Noir, 12% Bouzy Rouge

Passar till: Ha alltid en flaska (eller två) i kylen och drick som aperitif eller varför inte till solvarma jordgubbar.

Drick nu och 8-10 år framöver.

75cl

Carte Blanche Brut Premier Cru


Vinet: En 1er cru så god som en Grand Cru. Frisk, fyllig och typisk för huset Camille Savès. Krämiga, nötiga citrustoner och mineralitet skapar en fin smakrikedom och fyllighet i munnen som stannar kvar länge länge. 9 gr dosage

75% Pinot Noir, 25% Chardonnay

Passar till: Champagne är ju alltid en idealisk aperitf. Denna godsak är inget undantag. Som välkomstdrink före middagsbjudningen med tilltugg med smaker som matchar nötigheten och syran.

Kan med välbehag drickas nu men även sparas under flera år

37,5cl - 75cl - Magnum

Carte D´Or Brut Grand Cru


Vinet: Friska citrustoner med viss mognad. Inslag av honung och aprikos. Generös smak av mogna äpplen, physalis, marsipan och brödtoner. Lång krämig eftersmak med fin mousse. 9 gr dosage.

75% Pinot Noir, 25% Chardonnay

Passar till: Som aperitif eller till lätta rätter av fisk och fågel. Gärna med champinjonsås eller crème. Ex, smördegsrullar med champinjonröra eller ugnsstekta mozarellafyllda tigerräkor inlindade i bacon. Smaskens.

Drick nu men spara gärna 10-12 år

75cl

Cuvee Prestige Brut Grand Cru


Vinet: Frisk doft med citrus-toner, honung, mandel och aprikos. Generös mjuk och krämig smak. Mogna gula äpplen, physalis, marsipan och brödtoner. Lång krämig eftersmak med fin mousse. 9 gr dosage

65% Chardonnay, 35% Pinot Noir

Passar till: Som aperitif men även som genomgående måltidsdryck till delikata lättare rätter.

Drick nu men spara också gärna 10-12 år

75cl

Millesime Brut Grand Cru


Vinet: Vinet uppvisar härliga smaker av röda bär typiskt för Pinot Noir och en mineralitet och fräschör typisk för Chardonnay. Lång fräsch eftersmak. Den långa tiden på jästfällning ger komplexitet och mognad samt säkerställer stor potential för lagring. 8 gr dosage

90% Pinot Noir 10% Chardonnay

Passa till: Som aperitif eller till lätta rätter av fisk och fågel. Gärna med champinjonsås eller crème. Ex, smördegsrullar med champinjonröra eller ugnsstekta mozarellafyllda tigerräkor inlindade i bacon. Smaskens.
En årgångschampagne som denna kan sparas i 15 år eller mer, men ändrar då karaktär och blir mer nötig, brödig och krämig. Godare helt enkelt.

75cl - Magnum

Cuvee Anaisjolicoeur


Vinet: Denna cuvée bär namnet Anais Jolicoeur vilket var den kvinna som skapade vinhuset Camille Savès. Detta vin lagras på små ekfat och görs bara de allra bästa åren. Citrustoner utmärker sig initialt men med lite luft framträder toner av smör, mandel och kaffe. Komplext, friskt runt och välbalanserat. 8 gr dosage.

90% Pinot Noir, 10% Chardonnay

Passar till: Som aperitif, till smördegsnurror med champinjonkräm eller crostini med ank eller gåslever.

Kan drickas nu med välbehag men även sparas i många år.

75cl