Bruno Colin

 

När Michel Colin-Deleger gick i pension 2003 bestämde sig de två bröderna Bruno och Philippe att gå skilda vägar. Ägorna och egendomen delades jämt och 2004 gjorde båda bröderna sitt eget vin.

Bröderna är fjärde generationen vinmakare, båda är reserverade, båda ser mycket bra ut och båda har under dessa 7 år redan gjort sig stora namn internationellt.

Bruno studerade vinodling och vinframställning vid universitetet i Beaune precis som sin bror, men följde dessutom upp med en Master i försäljning och marknadsföring. 1993 var han redo att ansluta sig till familjeverksamheten och spenderade då den mesta av sin tid antingen i vinkällaren eller på kontoret där de kommersiella frågorna intresserade honom mest.

Nu säljer han sitt eget vin. Han förfogar över 8,5 Ha vingårdar som han hyr av sina föräldrar, i byar som Chassagne. St Aubin. Puligny, Santenay och Maranges. 2007 startade han även en ”négociant” verksamhet vilket gör det möjligt för honom att köpa druvor och druvmust av andra odlare och vinifiera och sälja som sitt eget.

Som många i hans generation tillerkänner han sig filosofin ”la lutte raisonnée”, en i många fall missbrukad term som inte behöver betyda något alls, men som i Bruno fall innebär att han sedan han tog över från sin far halverat mängden bekämpningsmedel i vingården. Han använder inte längre något ogräsmedel. Jorden plogas eller så lämnas gräset kvar permanent mellan rankorna (gäller i huvudsak de blå druvorna). Gräset skapar konkurrans om näringen med vinrankan och håller nere lövverket.

Arbetet i vingården är annars typiskt för en kvalitetsmedveten vinproducent.

Med 30 olika vingårdslotter i fem olika byar är skörden likt en militärövning. Startdatum är satt inte enbart med hänsyn till druvans sockerhalt utan även syra. Filosofin är att bevara en god syrabalans för att skapa friska fräscha viner. Sortering av de röda druvorna sker alltid redan i vingården medan de vita bara sorteras problemår.

Druvstockarna har alla hög genomsnittsålder vilket tillsammans med den relativt ringa inblandningen i vinkällaren där vinifieringen både för de röda och vita få gå sin gilla gång, skapar viner med elegans och mineralitet.

 

Bourgogne Chardonnay


Vinet: Bruno Colins Bourgogne Chardonnay är frisk livfull och härligt krispig. Inslag av halm, melon och päron samsas med behagliga fattoner vilket tillsammans ger fyllighet och skapar balans och harmoni

100% Chardonnay

Passar till: Fisk och skaldjur. Vinet har frisk syra och behöver därför mötas av en aning syra i såsen eller tillbehören.

Kan drickas nu men mår inte sämre av någon tid i garderoben. Kan sparas 5-6 år.

75cl

SAINT AUBIN 1er Cru LES CHARMOIS


Vinet: 50åriga vinstockar och 12 månader på fat ger detta härliga vin harmoni och komplexitet. Vinet är härligt, krispigt med fräschör och mineralitet. Genröst med smaker av citrus, gröna äpplen och exotisk frukt, som fint balanseras med den friska syran.

100% Chardonnay

Passar till: Stekt fisk, kyckling eller kalv. Möt syran i vinet med syra i maten. Undvik sötma, då du riskerar att syran känns för tuff och vass. Prova till carpaccio på oxfilé med basilika, parmesan och en god olivolja. Överraskande gott.

Kan lätt drickas nu men vinner på att lagras. Spara i garderoben upp till 5-6 år.

75cl

CHASSAGNE MONTRACHET 1CRU EN REMILLY


Vinet: Koncentrerad och krämig med livlig syra och mineralitet typisk för "En Remilly". Elegant intensitet i attacken med toner av grönt äpple, citrus, vit persika och anis, som tillsammans utvecklas i munnen till kryddiga och nötiga aromer. Ett vin som kombinerar komplexitet, smakrikedom, mineralitet och finess.

100% Chardonnay

Passar till: Precis som Chenvotte är detta vin fantastiskt gott till carpaccio på oxfile med parmesan, en god olivolja och basilika. Fisksoppa med saffran eller andra goda fisrkätter med balanserad syra. Inte alltför kraftiga smaker dock då man inte skall överskugga de läckra och i viss mån subtila smakerna i vinet.

Vinner på lagring. Syran rundas av och smakerna integreras bättre och blir mer harmoniska med tiden. Kan sparas 8-10 år.

75cl