BORDEAUX är ett av de absolut mest kända och uppskattade franska vindistrikt, varifrån världens vinälskare får några av de bästa, mest välkända och ofta dyraste viner som räknar in producenter som Chateau Petrus, Château Margaux och Château Lafite Rothschild. Druvsorterna domineras av Cabernet Sauvignon och Merlot, även kända som Bordeaux-sorter och produktionsmetoder efterliknas i resten av världen.

Vindistriktet

Vindistriktet präglas av ett vackert landskap, men skiljer sig markant från vad man kanske känner igen från de klassiska italienska vinregionerna. I Bordeaux är landskapet mer öppet - som om man var vid havet med böljande gröna vinmarker varvat med floderna Dordogne, Garonne och Gironde som bidrar med sina lugna vattendrag kompletterat med skogar, charmiga byar och gamla vinslott. Området är i allmänhet mycket välbevarat trots Andra Världskrigets härjningar och därför finner man en rad sevärda kyrkor och slott på sin väg genom Bordeaux.

Området är uppdelat i två delar- östra stranden och västra stranden eller mer bekant ”right bank & left bank” - separerade av floden Gironde. På västra sidan av floden står Médocs vinstockar och sträcker sig från Saint-Vivien-de-Medoc i norr till Bordeaux i söder, varifrån flera stora Cru-viner (inom den franska vinhierakin är beteckningen för de mest ultimata vin) kommer. Dessa är rikare på tanniner tack vare druvsorten Cabernet Sauvignon. Graves-vinernas vingårdar finner man söder om Bordeaux längs floden Garonne ner mot Langon. Blaye och Bourg ligger på östra sidan av floden Gironde och på den västra sidan av floden Dordogne mellan Libourne och mot departementet Dordogne finner man de mer blandade vinerna kallade Libournese, som omfattar både vinerna från Pomerol, Saint-Emilion och Fronsac. Slutligen, Entre-Deux-Mers (mellan två hav) som omfattar området mellan Dordognefloden och Garonnefloden mitt i departementet Gironde. En av skillnaderna mellan de två flodsidorna är jorden som ger de olika druvsorterna olika levnadsvillkor. Detta innebär att röda viner från den västra stranden framställs främst från druvan Cabernet-Sauvignon, medan röda viner från östra stranden består huvudsakligen av Merlot.

Vinerna

I Bordeaux produceras årligen ca 700 miljoner flaskor vin, varav ca 70 % är röda och resten vita viner och roséviner. Det finns 115 000 hektar vinmarker och 11 000 vingårdar, varav 6 000 är vinslott (de så kallade chateau). Tillsammans levererar de viner som Médoc, Graves, Entre-Deux-Mers, Saint-Emilion, Fronsac, Bourg, Blaye, Pomerol, Sauternes, St Croix du Mont och Cadillac. De röda vinerna skiljer sig rent stilrent från varandra på grund av deras ursprung. Om de kommer från östra flodbanken är de vanligtvis gjorda på Merlot och därmed snabbare mogna att drickas, har en mjukare smak och mörkare färg. På tal om färg, är de röda vinerna från Bordeaux just kända för den lokala och karakteristiska mörkröda färg, som också gett namn åt färgbenämningen Bordeaux. De röda vinerna från den västra delen är framställda på Cabernet Sauvignon och innehåller mer tanniner, vilket innebär att de bör ligga längre men också att de kan ligga längre i källaren och mogna och därmed utvecklas till magnifika viner. De vita vinerna görs på druvor som Sauvignon Blanc, Sémillon och Muscadelle.

Vinturer

Bordeaux har flera vinturer som guidar besökaren förbi de olika vinproducenterna och vinslotten som på många platser ligger som pärlor på ett snöre. Konsten är inte att finna dem, utan att välja ut de man vill besöka! Några av rutterna rekommenderas även att utforskas till cykel, och andra rutter är skönt nog utformade så raka att man inte kan skylla på vägförhållandena om man vinglar fram... Cykelrutterna kan också kombineras med en resa längs floden Garonne och de karakteristiska träd som följer flodkanten. Garonne är också på UNESCO:s lista över världsarv. Man kan kontakta den lokala turistbyrån och få GPS-koordinater som guidar en förbi vinslotten. Man kan välja mellan flera temarutter som kombinerar vinbesök med historia eller kultur.

Bordeauxs mest attraktiva vinbyar

Bordeaux är huvudstad i vindistriktet med samma namn och är uppsatt på Unescos lista över bevaringsvärdiga arv. Staden har utvecklats enormt under de senaste åren till att bli en av toppkandidaterna på listan över europeiska storstäder som lämpar sig för en lyckad helgvistelse. Saint-Emilion är förmodligen den största attraktionen i distriktet med dess lantliga utseende och miljö och mycket populära viner i klasserna Grand Cru och Grand Cru Classé. Staden har också några intressanta katakomber som är värda ett besök mellan vinprovningarna.